Myntverket: Artikkel 5 – Avansert trading med 3commas og hvorfor bot-trading er et suverent alternativ til mining.

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]

Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke i denne spalten viser jeg deg hvordan man tjener penger på kryptovaluta. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.

I dag skal vi se på hvordan jeg bruker 3commas for å skvise mest mulig profitt ut av mine trades. Du får et nytt innblikk i teknisk analyse, samt taktikken og tankegangen bak litt mer sofistikerte setups enn «kjøp billig og selg dyrt». Sist, men ikke minst skal vi se på bot-trading og noen skikkelige ninja-triks som lar meg tjene penger mens jeg sover.

Før vi kjører i gang må vi imidlertid være enige om følgende: Jeg ser kanskje ut som en – og høres gjerne ut som en også – men la ikke dette lure deg. Jeg er nemlig ikke noen finansrådgiver. Her i spalten deler jeg min måte å gjøre tingene på. Hvis du får lyst til å prøve på det samme så må du gjerne gjøre det, men ikke skyld på meg om det ikke får en happy ending. Skal man trade på verdens villeste marked må man ta inn over seg risikoen for at man kan tape penger.

Allright, la oss ikke kaste bort mer tid på kjedelige formaliteter. Vi har alt for mange spennende ting vi skal gjennom i dag.

3commas er ett skybasert trading program.

Oppsettet er enkelt og stilrent – men la deg ikke lure av det. Dette er en kraftpakke med masse pulver under panseret, fully loaded med fett ekstrautstyr som gir meg et ekstra gir ute på banen. Er du av typen som synes Binance virker kaotisk og vegrer deg for å gi deg ut på enda mer tekniske løsninger?

Vel, frykt ikke. 3commas er både enkelt, intuitivt og lett å bruke – særlig for nybegynnere som ikke har lang tid i gamet. Og siden vi allerede er i gang med å sammenligne programvare med bil:

Man trenger ikke forstå hvordan en motor er bygget opp for å bli en god sjåfør.

Sånn er det med 3commas også. Den er linket opp mot trading kontoene mine med API nøkler og lar meg fjernstyre dem – uansett hvor mange jeg har – fra en og samme plattform. Den lar meg sette opp alt fra enkle kjøp og salg, til mer avanserte smart trades med mange faktorer og variabler. Med på kjøpet får jeg et utvalg effektive bots som jeg programmerer til å handle for meg. Disse sover aldri – og blir heller ikke sultne, slitne, redde eller usikre – slik vi mennesker har en lei tendens til å bli. En enorm fordel når det kommer til kryptotrading i dagens nervøse marked.

Vi skal for eksempelets skyld se på planlegging og oppsett av en automatisert handel slik at dere får se hvordan jeg bruker dette i praksis. OBS! Dette er kun ment som demonstrasjon – ikke som trading signal.

Smart trade

Etter å ha kastet et kjapt blikk på Tradingview ser jeg at både Ethereum og VeChain har kjørt seg inn hvert sitt flagg – med mulig potensiell oppside.

Dette kan jeg godt tenke meg å trade. Men siden det er sol og fint vær, vil jeg mye heller dra ut og fiske enn å sitte inne foran PC-en og vente på breakouts som kanskje ikke kommer før sent i kveld.

Derfor setter jeg opp en smart trade med følgende faktorer (vi bruker VET som eksempel)

«Kjøp VET for 1000 $ når prisen treffer den blå linjen (Buy). Selg med profitt når prisen treffer den grønne linjen (TP = take profit) – eventuelt selg med 4% tap når prisen når den oransje linjen (SL = stop loss)»

Disse linjene er «click and drag» så jeg slipper den nitidige jobben med å taste inn de ulike prisene for hånd. Easy does it. La oss zoome litt inn så dere kan se det bedre.

I verste fall knekker prisen til nedsiden og utløser Stop Loss slik at jeg taper -40$. Det kan jeg leve med. I beste fall knekker den til oppsiden – suser oppover – og utløser Take Profit slik at jeg tjener +200$. Det er fin risk/reward ratio. Jeg setter opp en tilsvarende smart trade for ETH – overlater resten til 3commas – og drar ut for å fiske.

Hvis jeg vil kan jeg alltids følge utviklingen og gjøre justeringer fra 3commas appen på mobilen.

Fordelen med å jobbe på denne måten er at man får frigjort tid til andre ting. Jeg er som regel oppe i 06:00 tiden og begynner dagen med litt teknisk analyse. Så setter jeg opp noen trades og finner på noe annet mens systemet jobber for meg. I tillegg til smart trade har man også mange andre muligheter som smart sell, smart cover, smart buy og så videre. Man kan også sette opp funksjoner som trailing take profit eller trailing stop loss som virkelig lar deg skvise ut maksimalt med profitt av ethvert scenario. Jeg går ikke i dybden på dette i dag, men vi kan se på det i en senere artikkel om dere leserne ønsker det.

Nå skal vi nemlig over til bot-trading

Å programmere bots er slett ikke så vanskelig som du kanskje tror. Jeg får en del henvendelser fra folk som vil bli rik over natten med krypto. Fullt så enkelt er det nok ikke. Men med triksene jeg skal vise dere nå kan man faktisk tjene penger mens man sover – eller over natten om du vil. Hvor mye du tjener kommer som alltid an på hvor mye du investerer. Med denne artikkel serien i tankene satte jeg opp noen bots for en tid tilbake. Jeg har med hensikt brukt helt minimalt med tid på dem etterpå – rett og slett for å gjøre et poeng ut av at dette er å anse som passiv inntekt.

Disse to har fått kjøre siden første uken i januar, og er enkleste type DCA (dollar cost average) bots som kjører på enkleste type signaler fra Tradingview. Vi kaller dem scalping bots siden de kun sneier av litt fortjeneste av toppen. Vi skal se på den øverste først.

Som dere ser (merket med blått) så har denne bot’en kun èn enkel jobb. Så lenge Tradingview sier «buy» så kjøper den Chainlink – uansett hva prisen er – og selger igjen med 1% fortjeneste når prisen går opp. Hvis prisen faller i stedet for å gå opp – kjøper den mer LINK stegvis på vei ned – inntil 5 ganger. Når prisen så snur og går opp igjen, selger den alt sammen slik den har fått beskjed om. Enkelt og greit. Som dere ser til høyre (merket med rødt) har den ikke tjent penger hver dag. Naturlig nok fordi prisen ikke gikk opp hver eneste dag i hele perioden.

1% fortjeneste virker nok ikke som rare greiene. Men gi det litt tid – så blir det fort penger av det.

Her er status etter å ha kjørt i knappe 2 måneder:

Som dere kan se har den lukket 105 trades i grønt og tjent +1511 $. Den maksimale innsatsen til enhver tid har vært 1996 $.

Kan den tape penger? Nei – det kan den ikke. Det verste som kan skje er at prisen faller over lengre tid. Bot’en sitter da med LINK for 1996 $ og HODLER dette til prisen gjør comeback.

Vi tar en kikk på bot nummer to også. Den er ganske likt satt opp, men kjøper BAND i stedet og selger med bare 0.6% fortjeneste. Det gir i utgangspunktet enda flere og raskere trades.

Som dere kan se har den lukket 81 trades i grønt og tjent +1085 $ på dette. Den maksimale innsatsen til enhver tid har vært 1997 $. Det er verdt å nevne at BAND fikk en korreksjon den 13/2. Siden da har bot’en sittet på gjerdet og ventet på at prisen skal gå opp igjen.

En Grid bot jobber best når markedet er tregt og går sidelengs. Som jeg lovet dere tidligere, skal dere nå få se hvordan man tjener penger selv under slike kjedelige forhold.

Jeg setter opp bot’en til å lage et system av kjøp og salgsordre innenfor et gitt prisområde (42K til 53K). Deretter kjøper og selger den non-stop etter hvert som prisen beveger seg opp og ned.

… boten jobber etter dette prinsippet.

Vi skal ta en kikk på to grid bots som har kjørt siden henholdsvis 27 desember og 17 desember. Siden har de surret og gått på egenhånd uten oppfølging fra meg.

Den øverste har kjørt ETH / BTC. Formålet har vært å produsere mer BTC. Innsats: 4,5 ETH. Den har pr i dag +15% fortjeneste – det utgjør 0,675 ETH som tilsvarer 1033 $ etter dagens kurs.

Den nederste har kjørt YFI / USDT. Formålet har vært å produsere mer USDT. Innsats: 0.2175 YFI. Den har i dag +32% fortjeneste – det utgjør 0,0696 YFI som tilsvarer 2301 $ etter dagens kurs.

Totalt på disse to blir det om lag 3300$ som er helt OK med tanke på hvor lite jeg har jobbet for dem.

I tillegg kommer selvsagt verdiøkningen på myntene som har blitt brukt som innsats. Disse har steget kraftig i verdi siden desember, så totalen her blir ganske så bra.

Mining rig VS Grid bot

La oss til slutt se på hvorfor jeg mener bot-trading er et suverent alternativ til mining.

For å komme i gang med mining trenger vi to ting – utstyr og strøm. La oss for enkelthets skyld si at jeg kjøper meg en fiks ferdig ETH rig til 120.000 kr. Ifølge produsenten miner den for 260 kr / dag – 7800 kr /mnd. – før kostnadene til strøm trekkes fra. Vi har riktignok billig strøm i Norge – men i vinterhalvåret som vi er inne i nå skyter prisene i været.

Hvis riggen trekker 750 watt (noe jeg synes høres lite ut) blir det 18 kwh i døgnet / 540 kwh pr måned. Når jeg sjekker strømprisen min i dag (Tibber) så koster den ca 50 øre pr kwh

I tillegg kommer nettleien til BKK som jeg runder av til 50 øre pr kwh.

Det gir en strømpris på ca 1kr pr kWh.

Da sitter vi igjen med 7800 kr – 540 kr = 7260 kr pr måned i fortjeneste.

Riggen kostet 120.000 kroner så det vil ta meg 16,5 måneder å tjene inn igjen utstyret før prosjektet begynner å gå med overskudd. Deretter vil det ta meg ytterligere 16,5 måneder før jeg har doblet innskuddet mitt. Vi snakker altså om en periode på nesten 3 år.

La oss sammenligne med en enkel grid bot jeg satte opp den 20 februar, med noen vekslepenger jeg hadde til overs. Denne bot’en produserer også ETH – bare på en litt annen måte enn mining riggen.

Innsatsen var bare knappe 245 $ / ca 2100 kroner – men det er fortjenesten i prosent som er relevant i denne sammenhengen.

Her kan dere se hvordan boten har jobbet i de 12 dagene den har vært skrudd på. Alle de små svarte trekantene – pluss sirklene merket B og S – viser kjøp og salg den har gjort.

Profitten så langt er +7,43% på 12 dager. Ut fra dette kan vi estimere en månedlig profitt på om lag 20%. Etter 5 måneder vil boten ha doblet innskuddet. Etter 16,5 måneder vil den ha mer enn tredoblet innskuddet. Hvis vi tenker oss at innskuddet var på 120.000 kr – det samme som innkjøpsprisen på mining riggen – ser vi kjapt hvilken løsning som gir størst gevinst. Bot’en hadde også fått med seg en mye større verdistigning på innskuddet som ble handlet ETH for på dag 1.

Jeg ser det som et pluss å slippe å ha en mining rig som surrer og går 24/7/365 og generer masse støy og varme. Pro abonement på 3commas koster meg rundt 3000 kroner i året, noe jeg kjapt tjener inn igjen på triksene dere nå har fått se.

Konklusjonen er at bot-trading kan gi hyggelig passiv inntekt med minimal innsats fra vår side. Fremtiden ser lys ut – med mindre 3commas utvikler seg til Skynet og bestemmer seg for at vi mennesker er overflødige.

Det var alt for i dag, folkens. I neste uke skal dere få en introduksjon til leverage trading og hvorfor det er ansett som så farlig. Vi skal også se litt på leveraged coins som lar deg handle med giring – uten faren for å gå på ræv og tape alt.

God helg.

Forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...