Myntverket: Artikkel 4 – Aktiv trading, taktikk og teknisk analyse.

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]

Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke i denne spalten viser jeg deg hvordan man tjener penger på kryptovaluta. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.

I dag skal vi se på hvordan jeg tjener penger på aktiv trading. Du får et innblikk i grunnleggende teknisk analyse, samt taktikk og kjøreregler for lønnsomme trades. Spennende saker – uten tvil – men før vi setter i gang er det en ting jeg vil ha ut av verden. Selv om jeg kanskje ser ut som en – så er jeg definitivt ikke noen finansiell rådgiver. Det jeg deler med deg her i spalten er min måte å gjøre ting på. Om du har lyst til å prøve på det samme så er det fullt ut ditt eget valg. Krypto markedet er et heftig sted der muligheten for både store gevinster og store tap så absolutt er til stede. Herlig herlig – men farlig farlig.

De av dere som har lest artikkel 3 kjenner allerede til den langsiktige HODL strategien. Personlig har jeg både en HODL bag* (*konto med mynter jeg holder langsiktig uten å røre) og en TRADING konto med mynter som brukes til trading. For god ordens skyld er det både vanlig – og viktig – å dele porteføljen sin opp slik.

TAKTIKK er viktig om man vil tjene penger i det lange løp. Her er noen enkle kjøreregler – satt i prioritert rekkefølge – som sørger for at jeg lukker mesteparten av mine handler i grønt* (*med profitt)

  1. Unngå å tape penger.
  2. Tjen penger.
  3. Ta profitt på vei opp.

Nummer 3 – sist, men ikke minst – er det helt avgjørende å ha fokus på. Blir man for grisk og venter for lenge uten å lukke en handel så har markedet en lei tendens til å snu. Før du vet ordet av det er hele profitten borte og handelen går i rødt*(*i tap)

screenshots av et lite knippe trades fra den siste uken.

Det skal sies at jeg er minst like fornøyd med den som gikk +16 $ som den som gikk +717 $

Det er ALLTID bedre å lukke i grønt enn å vente for lenge og ende opp med å lukke i rødt. Du skal være stolt av deg selv når du tar profitt – uansett hvor liten den er – og ikke tenke «jeg kunne tjent mere om jeg ventet litt til»

Det første målet en nybegynner bør sette seg er å vise at han/hun klarer å lukke minst 6 av 10 handler i grønt. Begynner man for eksempel med 1000 $ – ville jeg delt dette opp i 10 like innsatser på 100$ – og satt den samme innsatsen hver gang – 10 ganger på rad. Bruk stop loss (for eksempel 4%) slik at eventuelle tap alltid blir like store. På denne måten ser man kjapt om man er lønnsom etter at de 10 første handlene er unnagjort.

Vi skal gå litt mer i detalj på hvordan jeg setter opp trades mot slutten av artikkelen. Nå skal vi over til grunnleggende TA* (*TEKNISK ANALYSE) og hvorfor det er gull verdt i akkurat denne sammenhengen.

Skeptikere vil gjerne si «du tegner jo bare masse random linjer» eller «du ser det du vil se»

Men sannheten er at man kan bli ganske god på å spå fremtiden om man bruker den informasjonen man har tilgjengelig.

La oss se på Bitcoin / USDT* i 1D** kartet på Tradingview.

*TetherUS – også kalt USDT – er en stablecoin med fast verdi på 1$. Bildet under viser altså Bitcoin prisen i amerikanske dollar. Du kan først som sist gjøre det til en vane å tenke / handle i dollar, siden omveien om norske kroner ikke er særlig aktuell på kryptobørsene.

**Hvert av de røde / grønne lysene representerer 1 dag hver – i fortid – hvor vi følger Bitcoin prisen fra 17.5K opp til 55K. Et grønt lys betyr at prisen gikk opp den dagen. Et rødt lys betyr at prisen gikk ned den dagen. Hvis vi hadde kjøpt på bunn – blitt med opp – for så å selge på toppen hadde vi hatt en gevinst på i overkant av 200% – som du ser av den blå pilen til høyre. Hele oppturen fra 17.5K til 55K tok litt i overkant av 70 dager – med mye frem / tilbake og opp/ned action underveis.

Ved HODL strategi tjener man penger på at verdien øker med tiden, som illustrert med den blå linjen. Mens ved aktiv trading tjener man penger på å utnytte svingningene i prisen underveis, som illustrert med den grønne sikk-sakk linjen. Hvis du tenker deg at man får betalt per centimeter med linje, så ser du nok også at man tjener mest på å velge den lengste av dem.

Kort oppsummert handler TA om å finne trender og gjentakende mønstre i fortiden slik at man med størst mulig sannsynlighet kan beregne hvor prisen vil gå i fremtiden.

La oss bruke Chainlink (LINK) prisen som eksempel:

Her er LINK/USDT på 1 hour kartet* (*hvert røde / grønne lys representerer 1 time). Ved første øyekast ser dette gjerne uforutsigbart ut – men la meg tegne inn noen linjer å jobbe ut fra.

Som dere ser så har jeg tegnet inn en gul linje langs kontaktpunktene i toppen – og en gul linje langs kontaktpunktene i bunnen. Prisen ligger og pendler mellom disse i en oppadgående kanal. Så fort jeg så dette mønsteret begynte jeg å trade det. Jeg satte LONG* (*kjøp) trades ved hver av de grønne pilene når prisen nærmet seg bunnen av kanalen og solgte ved de blå V’ene når prisen nærmet seg toppen av kanalen. Dette utgjorde om lag 20% profitt hver gang.

Sammenlignet med HODL strategien der jeg bare fikk betalt for stigningen i den gule kanalen èn gang – fikk jeg på denne måten utnyttet den hele 5 ganger.

Vi skal se på et eksempel til:

Her har vi Cardano (ADA) på 1H kartet – ved første øyekast nokså uoversiktlig – men la meg tegne opp noen linjer å jobbe ut fra:

Som dere ser så har jeg igjen tegnet inn gule linjer langs kontaktpunktene (merket med blått) Prisen ligger og coiler seg opp i et triangel som den snart vil bryte ut av. Jeg vurderer det som mer sannsynlig at den vil bryte til oppsiden* (*prisen går opp) enn nedsiden* (*prisen går ned). Ut ifra tidslinjen ser jeg også at dette kommer til å skje innen få timer, så jeg setter en LONG (markert med grønn pil) og venter på action.

….og boom – action ble det. Denne handelen ble også lukket i grønt.

Eksemplene ovenfor illustrerer godt hvor verdifullt TA er når det kommer til denne typen trading. For meg handler det om å finne innganger med høy sannsynlighet – analysere mulig utfall så langt det lar seg gjøre og så handle ut fra en overbevisning om at jeg har rett. Et godt råd er å skrive ned følgende setning: «Er du sikker på at du har rett?» på en Post-it-lapp og henge den ved PC-en. Så spør du deg selv om nettopp det, før du plasserer trades. Er svaret nei – vel, så er du over på gambling i stedet for trading. Da kan du like godt satse penger på rulett eller blackjack der du har bedre odds på å vinne på ren flaks. Et godt og velment råd til alle nybegynnere er å koste på seg et introduksjonskurs eller noen timer med coaching før man begynner å handle. Stort sett sparer man kjapt inn denne kostnaden ved å unngå å tape penger den første tiden.

Til slutt skal jeg vise dere hvordan jeg rent praktisk planlegger og setter opp en handel. Siden denne artikkelen straks skal på trykk – bruker vi ADA eksempelet en gang til:

Som dere husker så har jeg allerede bestemt meg for å gå LONG i dette tilfellet. Jeg begynner med å sette STOP LOSS til ca. 4,4%. Litt svingninger kan jeg tåle – men skulle prisen bryte til nedsiden og falle lengre enn det – så er denne handelen død for meg. Da taper jeg 4,4% av innskuddet mitt, men redder mesteparten. Så setter jeg TAKE PROFIT til det jeg har bestemt meg for å være fornøyd med i gevinst – i dette tilfellet ca. 9%. Kort oppsummert så risikerer jeg 4,4% mot sjansen til å tjene om lag det dobbelte. Det er en fin risk/reward ratio.

Verre er det ikke å planlegge enkle og lønnsomme trades.

I neste uke skal jeg vise dere hvorfor bot trading er mer lønnsomt enn mining, og vise dere noen skikkelige ninja-triks som lar meg tjene penger på krypto mens jeg sover. Stort bedre enn det blir det ikke.

Forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...