Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]
Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på krypto. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.
Dere som har fulgt Myntverket siden start sitter nå med en god teknisk forståelse av markedet og hvordan man tjener penger på det. Er du ny så kan du lese deg opp på tidligere artikler her: https://kryptoguiden.no/tag/myntverket/

Shoutout til K.J. Takk for fin tilbakemelding og bra innspill til tema. Godt overblikk over markedet er viktig om man skal lykkes som trader. Det har reddet meg mang en gang fra å sitte med åpne posisjoner på vei inn i heftige korreksjoner. Når det er sagt, så kom dette krasjet overraskende på de fleste, meg selv inkludert. Såpass ærlig må jeg være.

Jeg pleier alltid å ta høyde for potensiell nedside, men det får da være grenser for hvor mye nedside man skal være forberedt på …. Holy shit, for et krasj!

I dag skal vi se nærmere på hvilke tekniske krefter som er i sving bak kulissene når markedet kollapser på denne måten.
Det begynte med dårlige nyheter
Slik jeg ser det, er selvsagt ikke Elon Musk ene og alene ansvarlig for kollapsen. Men for eksempelets skyld kan du se for deg at han er gutten som får snøballen til å begynne å rulle.

Krypto markedet responderer dårlig på Twitter oppdateringene hans om at Tesla dropper BTC som betalingsmiddel. Det hjelper heller ikke på at han følger opp med krass kritikk av energiforbruket ved Bitcoin mining.

Stemningen i markedet blir overnervøs. Daytradere og andre med kort perspektiv selger unna for harde livet så snart det negative nyhetsbildet er et faktum. Prisene daler nedover. En dårlig nyhet kommer imidlertid sjelden alene, og i dagene som følger teppebomber media oss med negative krypto nyheter på rekke og rad. «Kina forbyr krypto», «Binance under etterforskning», «Joe Biden administrasjonen går hardt ut mot krypto» og så videre.

Med god hjelp fra disse, vokser snøballen til Musk seg større og større.
Leverage trading
Les mer om det her:
Hva har det med kollapsen å gjøre?
Jo, det uregulerte kryptomarkedet tiltrekker seg store mengder grådige tradere som handler med helt åndssvakt høy leverage. Disse låner penger av børsene de trader på slik at de kan kjøpe seg mye større posisjoner enn de egentlig har råd til (i størrelsesorden opp til 100x og mere)

Hvis markedet snur og går mot dem, må de betale tilbake lånene sine til børsene som følge av det vi kaller en «margin call». Klarer de ikke å spytte inn mer cash som sikkerhet for lånene, utløser dette automatisk et tvangssalg av posisjonene deres for å sikre at børsene får pengene sine. Er du med så langt?
Når det da er snakk om hundretusenvis av slike tradere som alle har sine margin calls og liquidation points farlig nær hverandre, setter dette i gang en ekstrem kjedereaksjon når ting først begynner å rase. Se for deg at dette er det som dytter snøballen over kanten på stupet og får den til å begynne å rulle for alvor.

Store mengder salg presser nå prisene ytterligere ned. Dette utløser enda flere stop-loss, margin calls og liquidations som igjen betyr enda flere salg – som igjen presser prisene ENDA mer ned – og så har vi det gående. Du skjønner tegningen. Snøballen jobber seg nå opp mer og mer moment før den blir til et ustoppelig snøras som knuser alt i sin vei.

Bitcoin tradere fikk likvidert rundt 12 milliarder dollar i girede posisjoner under krasjet, ifølge Bybit.com. Dette utslettet om lag 800.000 trading kontoer. Kollapsen hadde så stort volum at de fleste børsene brøt sammen som følge av ren overbelastning.

Utlånsbransjen
En annen årsak jeg ser som plausibel er det stadig voksende utlånsmarkedet for Bitcoin. Kryptoselskaper som BlockFi og Celsius tilbyr bitcoin hodlere å ha myntene sine stående hos dem – omtrent som på en sparekonto i en tradisjonell bank – i bytte mot en rente på rundt 6-8%. I andre enden låner disse selskapene ut bitcoin til hedgefond og andre aktører.

De lar også folk bruke sine bitcoin beholdninger som sikkerhet for lån. Hvis noen tar opp et lån på 1 million dollar med sikkerhet i bitcoin, og prisen faller med -30%, så kan de fort ende opp med å skylde utlåneren 30% mer enn da de tok opp lånet. Som i eksempelet med leverage trading vil man også her nå et visst nivå, der selskapene automatisk selger unna bitcoin for å innfri sikkerhetsmarginene sine. Dette bidrar selvsagt til den massive kaskadeeffekten av Bitcoin salg vi allerede har tatt for oss.
Og salg, kjære leser, presser som kjent prisene enda mer ned ….

Konklusjon
I motsetning til aksjemarkedet, der man har funksjoner som stanser handelen i perioder ved for voldsom volatilitet, har dagens uregulerte kryptomarked ingenting som holder igjen når prisene er i fritt fall. Null regulering betyr null sikkerhetsnett. Det ser vi tydelig effekten av i dag. Det som begynte som en dårlig nyhet, avanserte videre til en rekke dårlige nyheter, og når panikksalg og masseflukt fra Bitcoin først var et faktum, så sparket markedet beina under seg selv.

Vi har nok en vei å gå før krypto vil oppfattes som stabilt nok til at vanlige folk vil tørre å satse på det. Dagens volatilitet kan skremme selv den mest hardbarka investor til å revurdere posisjonene sine.

Vel, det var det vi rakk i dag, folkens. Etter såpass mye dystert innhold, tenker jeg det er på sin plass med en positiv artikkel neste gang. Da skal vi se nærmere på noen gode grunner for å ikke gi opp krypto helt ennå 😉

Vi sees om en uke. Kom gjerne med tilbakemeldinger på spalten. Hvis du har noe du ønsker å lese mer om så vil jeg gjerne høre fra deg.
Forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no