Myntverket: Artikkel 19 – Black Swan.

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]


Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på krypto. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.

Dere som har fulgt Myntverket siden start sitter nå med en god teknisk forståelse av markedet og hvordan man tjener penger på det. Er du ny så kan du lese deg opp på tidligere artikler her: https://kryptoguiden.no/tag/myntverket/

Shoutout til Kenneth for høyst aktuelt innspill til tema. Hvis det er noen trøst, så er du nok ikke den eneste som har en tung uke. Onsdag 19 mai kom som en bøtte med kaldt vann i trynet på de fleste. I dag skal vi se nærmere på Black Swan og hvordan man best forholder seg til dem.

19/5-21 – BTC ned mer enn -30% på èn dag – resten av markedet fulgte på.

Hva er et Black Swan event?

  • Betegnelsen omfatter sjeldne og uforutsette hendelser som medfører voldsomme konsekvenser for markedet.
  • De kan ikke forutsees, men i etterpåklokskapens lys vil det alltid være dem som påstår at de så dem komme.
  • En Black Swan gjør som regel katastrofal skade på økonomien og kan påvirke markedet negativt i lang tid etterpå.

Opphav.

Finansprofessor, forfatter og tidligere Wall Street trader, Nassim Nicholas Taleb gjorde begrepet Black Swan til allemannseie gjennom sin bok med samme navn. Utgitt i 2007 – godt timet i forkant av finanskrisen i 2008.

Taleb hevdet at siden Black Swans er umulige å forutsi og alltid fører til katastrofale konsekvenser, er det viktig å alltid ta høyde for at de kan inntreffe og prøve å planlegge deretter.

Taleb definerer en Black Swan som en hendelse som 1) er så sjelden at selv sannsynligheten for at den kan oppstå er ukjent, 2) har en katastrofal innvirkning når den skjer, og 3) i ettertid blir forklart som om den faktisk var forutsigbar.

Et sentralt aspekt ved en Black Swan er at folk i ettertid er opptatt av å analysere den og spekulere i hvordan den kunne vært forutsett og unngått. Slike spekulasjoner hjelper oss imidlertid ikke til å forutsi fremtidige hendelser, som kan være alt i fra et nytt virusutbrudd til tredje verdenskrig.

Noen tidligere Black Swan events.

  • Krasjet i det amerikanske boligmarkedet og den påfølgende finanskrisen i 2008, er vel kanskje den mest kjente Black Swan i nyere tid. Den hadde en katastrofal effekt på økonomien på verdensbasis, og kun noen få finansakrobater så den komme.

…dagens film tips – The Big Short (2015) – https://www.imdb.com/title/tt1596363/

  • I 2007 utviklet Zimbabwe det verste tilfellet av hyperinflasjon den moderne verden noen gang har sett. Toppen av inflasjonen var på svimlende 79,6 milliarder prosent (!) Et drøyt tall å ta innover seg, selv for oss som er vant til krypto. Dette fikk naturlig nok katastrofale følger for hele nasjonen.

Zimbabwe sedler pålydende 10 dollar opp til 100 milliarder dollar – trykket i løpet av en ettårs periode – viser tydelig omfanget av hyperinflasjonen

  • Dotcom-boblen i 2001 er en annen Black Swan som har likheter med finanskrisen i 2008. Amerika opplevde rask økonomisk vekst og økning i private formuer før økonomien kollapset for full musikk. Internett var helt i startgropen av kommersiell bruk, og store oppkjøpere investerte tungt i teknologiselskaper med oppblåste verdivurderinger og null markedskraft. Da disse selskapene kollapset, ble fondene hardt rammet, og nedsiden ble overført til investorene. Siden den digitale industrien var så ny, så var det nesten umulig å forutsi den kommende kollapsen.
  • Mars 2020 traff COVID-19 pandemien kryptomarkedet som et spark i pungen, og BTC falt med katastrofale -55% så og si over natten. Et episk krasj selv etter vår standard. Dette er bare litt over ett år siden, men ting beveger seg så raskt i krypto at det like gjerne kunne ha vært i middelalderen.

WTFH?! – hva var det egentlig som skjedde?

Det spekuleres vilt i miljøet om hva som egentlig er årsaken til ukens krasj. Foreløpig er det for tidlig å fastslå grunnen med 100% sikkerhet. I dagens overnervøse marked skal det imidlertid ikke mer til enn èn dårlig nyhet for å utløse panikk. Får man en hel haug med dårlige nyheter på rekke og rad – vel, så kan man vel forvente noe ala det vi ser i dag.

denne siden kan være kjekk å følge med på for å lodde den generelle stemningen i kryptomarkedet https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Siste ukes bad news kjapt oppsummert: Elon Musk – JP Morgan – Kina – Joe Biden – Banker – Kina igjen – Whale attacks – og så videre. Ikke rart det gikk bratt utforbakke.

Hvordan kan man best sikre seg mot Black Swan events i fremtiden?

Vel, det kan man ikke. Hele konseptet Black Swan bygger på at dette er hendelser man ikke klarer å forutse før de treffer deg i trynet som en løpsk betongbil.

Nicholas Taleb, som er en klok mann, lærte oss imidlertid å alltid ta høyde for at en Black Swan kan inntreffe og prøve å planlegge deretter. Jeg lærte meg tidlig å etterleve dette. Derfor har jeg gjennom hele Myntverket serien printet inn i hodet på dere leserne at man ikke må satse penger på krypto som man ikke tåler å tape – eller i det minste kan klare seg uten i flere år – om det usannsynlige skulle inntreffe.

Som jeg skrev i forrige artikkel:

«Derfor er det en god vane å alltid ta høyde for potensiell nedside når man gjør markedsanalyse. Holder man seg unna høy leverage, tvilsomme shitcoin og pump-and-dump prosjekter, så er mye gjort i forhold til å unngå unødvendig risiko»

Kryptomarkedet er bokstavelig talt dagens ville vesten der alt kan skje. Når hundretusenvis av lykkejegere strømmer til markedet i håpet om å bli rike over natten, sier det seg selv at ikke alle drar hjem som vinnere.

Hva skjer nå – er dette slutten?

Tja, si det. Jeg er ikke noe mer synsk enn dere er. Men det som er sikkert er at dette verken er første eller siste gangen krypto går ned med flagget til topps. Hvordan man velger å se det handler om hvilket perspektiv man har.

Dette setter gjerne ting litt i perspektiv for deg som synes ukens hendelser har vært i overkant dramatiske.

Hvordan tar jeg dette selv?

Med stor ro. De av dere som har fulgt spalten over tid vet at jeg sitter langsiktig i krypto. Ingenting har forandret seg for min del.

Weak hands selg-med-tap strategi er ikke noe for meg. Som HODLER med årelangt perspektiv på investeringene mine, ser jeg på korreksjoner som bumps in the road. All tidligere historikk viser at om man står ved investeringene sine over tid, så betyr det som skjer i kort og mellomlangt perspektiv svært lite.

Ja, det krever en sterk psyke å beholde fatningen når det stormer som verst rundt oss. Men når man har vært ute noen vinternetter før, så lærer man seg etter hvert å ta heftige svingninger med et smil.

Det hadde vel ikke vært noe gøy om det bare var enkelt hele tiden? 😉

Vi sees om en uke. Kom gjerne med tilbakemeldinger på spalten. Hvis du har noe du ønsker å lese mer om så vil jeg gjerne høre fra deg.

Forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...