Myntverket: Artikkel 18 – Crypto whales, markedsmanipulasjon og hvordan forstå livet i havet

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]


Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på krypto. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.  

Dere som har fulgt Myntverket siden start sitter nå med en god teknisk forståelse av markedet og hvordan man tjener penger på det. Er du ny så kan du lese deg opp på tidligere artikler her: https://kryptoguiden.no/tag/myntverket/   

Shoutout til Adda for fin tilbakemelding og innspill til tema. Gode spørsmål fortjener gode svar, så jeg tar deg på ordet og flesker til med en artikkel om dette på strak arm. La oss se om ikke det kan hjelpe deg med å få bedre grep om regel nummer 1.

I dag skal vi se nærmere på livet i havet – hvorfor det lønner seg å følge med på de store gutta – og sist, men ikke minst, hvorfor det er smart å ligge i dragsuget deres i stedet for å prøve å svømme mot strømmen.

Hva er en Bitcoin Whale?

Betegnelsen omfatter personer som eier så store mengder Bitcoin at de potensielt kan påvirke og manipulere prisutviklingen dens helt på egen hånd. Billedlig sett kalles de altså whales fordi dragsuget som oppstår når de svømmer forbi, påvirker vannet som mindre fisk svømmer i.

Kryptomarkedet er i skrivende stund verdt om lag $2,2 trillioner. Det høres mye ut, men er relativt lite sammenlignet med for eksempel aksjemarkedet i USA som alene er verdt mer enn $50 trillioner.

  • De tre største Bitcoin beholdningene omfatter 7.18% av all BTC i sirkulasjon. Det er mye. Verdien på dette tilsvarte $621 millioner i februar 2021.
  • BTC whales sender ofte sjokkbølger gjennom markedet når de selger i store kvantum. Dette utarter gjennom økt volatilitet, minkende likviditet – eller en kombinasjon av begge deler.
  • Noen kjente BTC whales er Satoshi Nakamoto (grunnleggeren av BTC), Winklevoss tvillingene (Tyler og Cameron) og finansakrobater som Tim Draper, Barry Silbert og Michael Saylor fra Microstrategy.

Selv om vi bruker BTC som hoved eksempel, kan betegnelsen whales brukes fritt om store eiere av andre typer krypto også. Vi har for eksempel ETH whales, ADA whales, XRP whales, DOGE whales etc.

Livet i havet

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

De to øverste, Miners og Exchanges, hopper vi over siden de består av store grupper og børser. Resten representerer enkeltindivider og mengden BTC man må eie for å gjøre seg fortjent til en plass på rangstigen.

En knølhval eier altså 5000 BTC eller mer, mens en mindre hval har 1000-5000. En hai sitter på mellom 500-1000, en delfin har 100-500, en fisk har 50-100, blekksprut har 10-50, krabber 1-10 og til slutt har vi reker som eier inntil 1 enkelt Bitcoin hver.

Med dagens høye prisnivå har selv èn enkelt BTC blitt uoppnåelig å eie for de fleste vanlige folk. Derfor kan vi nok snart føye til Krill på listen for dem som bare eier 0.1 BTC.

Dette setter ting greit i perspektiv om du som liten investor lurer på hvor stor innflytelse du faktisk har på kryptomarkedet. De fleste whales eter bokstavelig talt slike som deg til frokost.

Size matters

At noen få personer sitter på så store beholdninger, er problematisk i seg selv. Når myntene står urørt på wallets minsker den totale likviditeten i markedet, noe som igjen kan øke volatiliteten. Når hvalene flytter rundt på formuene sine øker volatiliteten ytterligere.

Ser man en hval flytte store mengder mynt over til børs, så betyr det i 90% av tilfellene at han gjør seg klar for å selge. Dette skaper naturlig nok nervøs stemning blant mindre aktører som får kalde føtter og ønsker å komme seg ut av markedet, før de blir tatt av dragsuget som oppstår i kjølvannet av et stort salg. Det fører stort sett alltid til en uheldig kombinasjon som presser prisene ytterligere ned. Flere og flere aktører kaster seg på salgsbølgen, momentet øker og så får vi et krasj der prisen dumper rett ned.

Noen hvaler har en agenda der de ikke ønsker å forstyrre markedet for mye, og selger derfor unna i mindre mengder over en lengre periode for å unngå å vekke for mye oppmerksomhet. Andre igjen – selger alt på en gang – gjerne i samarbeid med andre hvaler som selger samtidig – nettopp for å kræsje markedet og se prisene falle.

En klassisk strategi er å sette i gang et slikt kræsj med viten og vilje – shorte markedet mens det faller for å tjene penger på veien ned – for så å kjøpe opp mynt på billigsalg i bunnen av dumpen de selv satte i gang.

Dette er aktiv markedsmanipulasjon i praksis.

Skittent spill? Oh yes. Om det foregår? Det kan du ta deg faen på.

Vi ser det skje gang på gang. Hvalene dumper store mengder mynt på børs, prisene stuper, nye investorer (weak hands) panikkselger beholdningene sine – og så soper hvalene opp alt sammen på billigsalg i bunnen av dumpen til slutt.

Hadde det ikke vært så jævlig skittent, så hadde dette kretsløpet nesten vært litt vakkert å være vitne til. På denne måten blir nemlig de store bare større og større for hver gang syklusen gjentar seg.

Med tanke på at krypto oppsto ut ifra et ideelt prinsipp om desentralisering, er det sterkt bekymringsverdig at store deler av markedet etter hvert styres av en liten gruppe personer. Der har du noe å tenke på når du legger deg i kveld.

Hvordan lære seg å svømme sammen med de store.

Som jeg skrev i artikkel 3 – og i altfor mange artikler etter det – Kjøp, HODL og IKKE SELG!

sakset fra Kryptoguiden 19 februar 2021

Markedsmanipulasjon, prisdumping og skittent spill er helt vanlig kost i krypto i dag. Hvis du skal overleve i det store havet så må du lære deg å stå ved strategiene dine. Du må utvikle strong hands og lære deg å hodle gjennom storm og utrygge farvann. Selger du når prisen er nede så kan du være helt sikker på at en større fisk kommer sigende og glefser i seg myntene dine med stor appetitt.

Hold deg unna pump and dumps

Jeg har sagt det før – og jeg sier det igjen – styr unna slike opplegg.

sakset fra Kryptoguiden 8 april 2021

Som Adda var inne på i starten så ender dette stort sett alltid med at de store gutta dumper prisen rett i fanget på deg – og tar deg bak – mens du lurer på hva som skjedde.

Dagens soundtrack: https://open.spotify.com/track/5FvlQZTm4eOGeUiAB1bKc9?si=SMyFUdYJQQyIqvyPl_pnag

Da sitter du igjen som en idiot med en bag ubrukelige mynter som du har betalt helt drøy overpris for. Hver gang du sjekker porteføljen din i all ettertid, så ligger de der for å minne deg på hvor dum du var som trodde du skulle bli rik på slikt jalla opplegg.

Hold deg unna høy leverage

Som jeg var inne på i artikkel 6 https://kryptoguiden.no/myntverket-artikkel-6-leverage-trading-hvordan-handle-med-giring-uten-a-ga-pa-raev/

De beste traderne jeg kjenner bruker 7x – 10x leverage når de bygger posisjoner over tid.

Noe mer enn dette er å be om bråk hvis markedet plutselig snur og går mot deg. Er du inne med 20x eller høyere, så holder det at Whale Crew gjengen dumper prisen med -5% i din disfavør. Det gjør de rett som det er, så hvis du ikke har full kontroll på risiko management, margin og eventuell stop loss, så vil du før eller siden bli REKT for full musikk. Den enkleste måten å unngå dette på er å unngå høy leverage i utgangspunktet.

Hvordan følge med på hva de store foretar seg?

Om du ikke er på Twitter så er denne tjenesten alene grunn nok til å skaffe seg en konto.

Her får du varslinger – i real time – når større mengder mynt blir flyttet på. Ser du mynt som flyttes fra WALLET til EXCHANGE (for eksempel Binance) så kan du være helt sikker på at eieren ikke flytter dem bare på gøy eller for å subsidiere minere med ekstra gas fees. Da kommer det en sell-off før eller siden – og som oftest før du er klar.

En annen og mer direkte metode du kan bedrive digital hval safari på er ved å bruke https://etherscan.io/ Ved hjelp av enkle grep kan du hente ut transaksjonsdata fra en prisdump og se hvilke wallets som sto bak manipulasjonen. Deretter kan du følge med på bevegelsene deres i tiden som kommer, og ganske enkelt forutse når de rigger seg til for å dumpe prisene igjen. Siden det ikke er så mange av dem så er det fort gjort å få oversikt over de største.

Hvis du er en smule digitalt nevenyttig så er dette forbausende enkelt å få til. Jeg går ikke i dybden på prosessen her nå, men Aaron her viser deg gangen i det:

Oppsummering

Selv om man fra et idealistisk standpunkt kan velge å se krypto som et fritt og desentralisert happy place, er sannheten at noen få store aktører manipulerer og herjer med prisene etter eget forgodtbefinnende. En oppegående trader lærer seg med tiden å leve med det faktum at hvaler som jager i flokk, når som helst kan finne på å kræsje partystemningen i et bullrun.

Derfor er det en god vane å alltid ta høyde for potensiell nedside når man gjør markedsanalyse. Holder man seg unna høy leverage, tvilsomme shitcoin og pump-and-dump prosjekter, så er mye gjort i forhold til å unngå unødvendig risiko. Livet i havet går sin vante gang – med eller uten deg. Så hvis du ønsker å overleve lenge nok til å skaffe deg en plass lenger oppe i næringskjeden, gjelder det å forstå og leve i symbiose med dem som er større enn deg.

Vi sees om en uke. Kom gjerne med tilbakemeldinger på spalten. Hvis du har noe du ønsker å lese mer om så vil jeg gjerne høre fra deg.

forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...