Myntverket: Artikkel 17 – Hvordan gjøre enkel teknisk analyse av kryptomarkedet

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]


Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på krypto. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.

Dere som har fulgt Myntverket siden start sitter nå med en god teknisk forståelse av markedet og hvordan man tjener penger på det. Er du ny så kan du lese deg opp på tidligere artikler her: https://kryptoguiden.no/tag/myntverket/

Målet med serien er å ta deg from zero to hero kjappere enn du ville klart på egenhånd. Det er fullt mulig å lære seg å trade krypto uten å kjøre prøve og feile metoden ut fra start. Jeg skal være den første til å innrømme at man kan lære mye av å feile, men samtidig vil jeg understreke at det på ingen måte er bra for verken selvfølelse eller motivasjon å tape masse penger underveis. Jeg ser stadig dem som går på en skikkelig smell i starten – tar skrekken – og gir opp hele tradingen. Det, kjære leser, må vi passe på at ikke skjer med deg.

Shoutout til Petter for fin tilbakemelding og innspill til tema. Selvfølgelig kan du få være med bak kulissene en vanlig dag på jobben. Vi tar like godt og kjører en markedsanalyse sammen nå i kveld. Heng med så får du tankegangen bak avgjørelsene jeg tar før jeg trader.

Generell markedsanalyse

Vel så viktig som å vite når man bør trade – er det å vite når man IKKE bør trade. Hvis du har fulgt med i timen tidligere vet du at mine grunnprinsipper for trading koker ned til 3 helt enkle kjøreregler.

  1. Unngå å tape penger.
  2. Tjen penger.
  3. Ta profitt på vei opp.

Det er altså viktigere for meg å unngå å tape penger jeg allerede har, enn å tjene nye. Derfor tar jeg ikke sjanser jeg ikke er komfortabel med. Føler jeg at markedet er utrygt eller befinner seg i et skjæringspunkt som jeg ikke liker – så lar jeg være å trade den dagen. Enkelt og greit. FOMO kan være en motherfucker – men tro meg, det kommer ALLTID flere sjanser.

Det første jeg ser på for å danne meg et overblikk er Bitcoin. Hvordan går det egentlig med den om dagen? Det er på ingen måte slik at jeg er noen BTC maksimalist, heller tvert imot.

Men selv om jeg pr i dag holder en mindre andel av den, og har mye større posisjoner i altcoins – så kommer vi ikke utenom BTC sin størrelse og påvirkningskraft på resten av markedet. Når BTC flytter seg, suger den luften ut av rommet og drar resten med seg i dragsuget. Dette er en naturkraft vi ikke kommer utenom.

Hvor mange ganger har vi ikke irritert oss over det han karen her beskriver?

Derfor begynner jeg altså alltid med å sette meg ned og se på BTC. Først ser jeg på det store bildet – her i daily timeframe

Som dere ser så har den lagt i en klart definert trend (lilla kanal) siden høsten – før den knakk ned – og ut – her for noen uker siden. Det likte jeg dårlig. Når det kommer til trading er klart definerte trender det beste jeg vet – mens udefinerte trender …. Vel, not so much. I slike perioder tar jeg det derfor lugnt og avventer til jeg føler meg mer sikker på hvilken retning vi beveger oss i. Ut fra denne tankegangen har jeg derfor tradet mindre enn jeg pleier de siste ukene.

Vi zoomer litt inn og ser på hourly timeframe. Det ser greit ut så langt. Jeg ser ikke noe som tyder på at vi vakler på kanten av et stup akkurat nå.

En annen viktig faktor jeg ser på er hvilken dag det er. I dag er det fredag 7 mai.

Fredager er det et par ting å passe på. Først og fremst om vi har en futures expiration.

Dette kan ha en voldsom negativ innvirkning på prisen. Jeg går ikke i dybden på det i dag, det kan du lese mer om her:

https://www.binance.com/en/blog/421499824684901024/What-Can-You-Expect-on-Futures-Expiration-Day

https://www.cmegroup.com/education/courses/introduction-to-bitcoin/what-are-bitcoin-futures.html#

men nøyer meg med å si at jeg er meget forsiktig med å trade på de aktuelle fredagene dette inntreffer. Heldigvis er det ikke aktuelt i dag.

Den neste faktoren som gjelder fredager, er at de tradisjonelle markedene (børsene) holder stengt i helgene. Enda en ting mindre som kan påvirke prisen på BTC negativt. Du tenker kanskje at krypto ikke påvirkes av det som skjer på børsene? Vel, da må du tro om igjen.

Jeg følger alltid med på S&P 500 og Nasdaq

– dette er toneangivende børser i USA. Det som skjer der, har en voldsom påvirkning på BTC og resten av kryptomarkedet.

Det skal ikke mer til enn at en amerikansk politiker ytrer seg om en mulig lov- eller rente endring, før dagens overnervøse børs og BTC marked stuper i rødt.

I forlengelsen av det er det altså også viktig å holde seg oppdatert på relevante nyheter. Dette gjør man best ved å følge nyhetsbildet fra dag til dag – på samme måte som man gjerne svinger innom andre nettaviser man interesserer seg for.

Noen greier sider å følge er www.cryptopotato.com og www.cointelegraph.com

Siden du leser dette, er du allerede smart nok til å følge med på Kryptoguiden. Det finnes imidlertid mange flere der ute – så sjekk dem ut og se hvilke du liker best.

Allright – tilbake til analysen. Det er altså fredag kveld. Børsene er stengt i helgen (til rundt midnatt norsk tid, natt til mandag) og jeg kan heller ikke se noen større nyhetssaker som vil påvirke krypto negativt de neste dagene.

Kanskje med unntak av litt hype rundt at Elon Musk skal på TV denne helgen. Hvor mye det eventuelt vil bety for BTC gjenstår å se – men mange tror det kan bety mye for dem som holder DOGE. Greit å være obs på i alle fall.

Bitcoin dominance vs altcoin season

En siste faktor som jeg skal se på i kveld – før jeg eventuelt bestemmer meg for å trade – er BTC dominansen i markedet.

Som dere ser her, er den nå nede i 45%. Det betyr kort fortalt at vi befinner oss i en fase der andre mynter (altcoins) vil gjøre det bedre på kort sikt enn BTC. Dette kalles altseason.

Jeg går ikke i dybden på det heller nå – men du kan lese mer om det her:

https://cryptocurrencyfacts.com/what-is-alt-season/

Oppsummering

Alt tatt i betraktning føles det relativt trygt å trade BTC nå.

Litt kjapp TA viser ok potensiale for mulige 10% med breakout innen søndag.

Men, og det er et men. I og med at BTC dominansen er så lav og vi etter alt å dømme er på vei inn i en saftig altseason – så ser jeg mye større oppside i andre mynter enn BTC de kommende dagene.

Derfor velger jeg å stå over denne handelen.

«Hæh?» tenker du sikkert nå. «Etter alt det arbeidet med analysen, så bare dropper du hele handelen?»

Jepp. Gjør jeg rett som det er. Vel så viktig som å vite når man bør trade – er det å vite når man IKKE bør trade. Jeg vil ikke binde opp kapital i BTC nå, som potensielt kan gi meg bedre avkastning andre steder.

Jobben med å gjøre markedsanalyse tar jeg på strak arm når som helst. Det må være såpass når det er snakk om å risikere mange penger på verdens villeste marked. Når jeg står opp i morgen tidlig gjør jeg en ny analyse, og ser etter større potensiale i andre mynter som ADA, LINK, DOT, VET etc. Magefølelsen sier meg at disse kommer til å dra fra BTC i løpet av de neste dagene – vel og merke hvis de store gutta kan la være å kræsje markedet i løpet av helgen 😉

I neste uke skal vi se litt nærmere på dette med whales – og det øvrige økosystemet i kryptohavet. Det kan være greit å kjenne sin plass når man skal svømme sammen med de store fiskene.

Analysis Shows Bitcoin Whales Are Stockpiling, but 'BTC Ownership Is Not Highly Concentrated'

Chart (left) Glassnode’s Figure 1 – “The estimated distribution of Bitcoin supply across network entities as of January 2021.” Chart (right) Figure 5 – “The estimated number of network entities by size (as of Jan 2021, log scale).”

Hvis du synes det høres spennende ut så sjekker du innom igjen om en uke. Kom gjerne med tilbakemeldinger på spalten. Hvis du har noe du ønsker å lese mer om så vil jeg gjerne høre fra deg.

Vi sees.

forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...