Myntverket: Artikkel 13 – Full kontroll på skatten.

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]

Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på krypto. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.

Dere som har fulgt Myntverket siden start sitter nå med en god teknisk forståelse av markedet og hvordan man tjener penger på det. Er du ny så kan du lese deg opp på tidligere artikler her: https://kryptoguiden.no/tag/myntverket/

dagens soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=42uWcBpzlK8&ab_channel=Skattenmin-Skatteetaten

Så var det den tiden på året igjen. Selvangivelsen ligger klar til utfylling i Altinn. Det norske skattesystemet er basert på en høy grad av tillit til at de skattepliktige gir korrekte opplysninger til myndighetene. Det betyr at alt du eier må med i skattemeldingen – inkludert krypto. Uansett om du har kjøpt, solgt eller minet så må du rapportere det.

Dette reguleres av skatteloven og det er straffbart å bryte opplysningsplikten med viten og vilje. Hvis du er en av dem som følger spalten min fast, så sitter du mest sannsynlig med en pen profitt på investeringene dine allerede. Vi er tross alt midt i tidenes bullrun. Vær nå for guds skyld fornøyd med det, uten å bli grisk og prøve å lure deg unna skattemyndighetene. De vet mer enn du tror. Og de kan bli skikkelig kjipe å ha med å gjøre om du gir dem grunn til det. Oppretter de en kontrollsak på deg risikerer du å måtte betale opp til 60% i tilleggsskatt. De groveste tilfellene blir politianmeldt.

Før vi setter i gang vil jeg at du skal være klar over følgende: Jeg er verken finansrådgiver eller regnskapsfører. Det jeg deler med deg her i spalten er min mening om hvordan ting best gjøres i praksis. Se gjerne på det i et læringsperspektiv i prosessen med å ta egne og ansvarlige valg.

Spørsmål fra leser

Shoutout til Roy for fin tilbakemelding og innspill til dagens tema.

Gode spørsmål fortjener gode svar, så jeg slo på tråden til Lars fra Kryptosekken.no for å diskutere den aktuelle problemstillingen med en som alltid er on point i forhold til kravene fra skattemyndighetene.

Sammen med Erlend driver han en webtjeneste som hjelper deg med å få oversikt og gjør utregningene til selvangivelsen for deg. Vi hadde oss en fin prat om krypto og skatt, og så på spørsmålene til Roy sammen.

Roy har et godt poeng i forhold til dette med å ha midler tilgjengelig når oppgjørets time kommer. Regelverket er slik at man skal skatte 22% av all realisert fortjeneste. Alle transaksjoner innen krypto regnes som en realisering. Går man 100K i pluss i løpet av ett år (1 januar – 31 desember) så må man ha klar 22K til å betale skatt med til våren (skattemeldingen kommer i april). Dette er ikke noe problem for oss som unngår å ha alle eggene i en kurv. Men for de av dere som er all-in i krypto kan det nok komme som en bøtte kaldt vann i trynet når regningen kommer. Selv om dere er aldri så mye krypto-entusiaster, så er nok FIAT (vanlige penger) et nødvendig onde dere må slite med en stund til.

Et worst case scenario kan nemlig se slik ut:

I løpet av 2021 tjener du fett med penger på trading. Stemningen er til å ta og føle på når du bikker 1.000.000 i fortjeneste på selveste nyttårsaften. Thats how we roll, baby! Kjapp hoderegning viser at du skal betale 220.000 i skatt til våren. No problem, tenker du – mens du bestiller deg en ny bil for å gjøre litt stas på deg selv. Så kræsjer markedet 10 januar 2022. Porteføljen din raser nedover i verdi. Du tror det er en dip og setter hardt mot hardt med iskald diamond hands HODL strategi. Men månedene går og markedet bare fortsetter å falle. Verdien på porteføljen din likeså. Når selvangivelsen kommer i april 2022 får du baksmell på 220K for fjorårets moro. Penger du ikke har. Eneste måten du kan klare å betale det på er ved å selge unna mynt fra porteføljen din som nå har falt 80-90% i verdi. Det føles helt ufattelig surt. Du vil selvsagt ha rett på å fradragsføre eventuelle tap du lider i 2022. Men dette vil du jo ikke nyte godt av før våren 2023, ved neste runde med skattemelding. Enn så lenge sitter du fint i det. Akkurat i det du tenker at nå kan ikke ting bli verre – så ringer forhandleren og sier at den nye bilen din er klar til levering – og spør hvilken type finansiering du foretrekker.

Dette er på ingen måte noen drømmesituasjon. Det finnes imidlertid en enkel strategi man kan følge for å slippe å havne i tilsvarende knipe.

I artikkel 9 https://kryptoguiden.no/artikkel-9-cash-rules-everything-around-me/ skrev jeg om hvorfor jeg alltid tar profitt på veien opp i alt jeg foretar meg – og hvordan det henger sammen med exit strategi og overordnet mål for året.

Så lenge man passer på å ta fortjeneste når man kan – og tar penger av bordet ved anledning – så har man alltid cash på hånd til å betale skatt med. En grei tommelfinger regel er å alltid sette vekk 20% av det man tjener underveis etter samme prinsipp som en skattetrekkskonto.

Lars tilføyer:

Skatt må betales. Så det er viktig at man vet at man har muligheten til å betale 22% når skattemeldingen kommer. Hvis alt man eier står i krypto er det definitivt lurt å sikre noe. Det er selvsagt opp til hver og en hvor stor risiko man er villig til å ta, men pass på at du ikke maler deg opp i et hjørne.

Det kan ofte være lurt å HODLE fremfor å løpe etter alt for mye småtrading. Da utsetter du jo skatt, og har mer verdier som kan fortsette å øke. Prøv å hold løpende oversikt over hva du gjør. Husk at for å få gjort en korrekt skatteberegning må man regne på alle transaksjoner man har gjort i kryptovaluta. Og det kan være lett å bli litt ivrig på nye tjenester som ikke har noen særlige rapporterings-muligheter. Det kan være lurt å notere ned løpende og kanskje ta et screenshot for mye enn for lite. Har man mange transaksjoner blir det vanskelig å huske hva man gjorde for et år siden.

Oppsummering

Skatt må betales. Ikke prøv å lure deg unna ved å oppgi mangelfull eller feil info til skattemyndighetene. Gevinsten står ikke i forhold til straffen når du blir tatt. Legger du deg til en vane med å ta profitt på vei oppover, så har du alltid penger på hånd når regningen kommer. Selvangivelsen skal leveres innen slutten av måneden. Et godt råd er å ikke utsette den til siste dagen.

Hvis du ønsker deg en enkel løsning – på norsk – med stødig support og bra kundeservice så kan du sjekke ut www.kryptosekken.no Spør etter Lars og hils fra meg.

Det var alt for denne gang. Neste uke gjentar vi suksessen med at dere leserne velger tema. Hvis du har noe du ønsker å lese mer om så vil jeg gjerne høre fra deg.

Vi sees.

Forfatteren tilbyr kurs og privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...