Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]
Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på krypto. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.
Dere som har fulgt Myntverket siden start sitter nå med en god teknisk forståelse av markedet og hvordan man tjener penger på det. Er du ny så kan du lese deg opp på tidligere artikler her: https://kryptoguiden.no/tag/myntverket/
Dagens Blockchain teknologi gjør det mulig for alle og enhver å lage sine egne kryptovalutaer. Langt fra alle vil gjøre det bra over tid. Når man ser på Bitcoins eventyrlige vekst gjennom årene, kan man godt forstå at dagens nybegynnere ukritisk hopper på nye mynter i håp om enorm fortjeneste. Mange av disse taper pengene sine. I dag skal jeg vise dere hvordan man gjenkjenner shitcoins – mynter med lav markedsverdi og null perspektiver – som fort kan føre til alvorlige tap hos dem som er dumme nok til å kjøpe dem.

Før vi setter i gang vil jeg du skal vite at jeg ikke er noen finansrådgiver. Men når det kommer til de tingene vi skal snakke om i dag – ting som potensielt sparer deg fra å gå på store smeller med dine surt oppsparte midler – så tviler jeg på at du finner noen finansrådgiver som kan gi deg bedre og mer velment input enn meg. Investeringer i krypto innebærer en høyst reell risiko i utgangspunktet. Hvis du i tillegg øker denne risikoen med å satse på idiotiske prosjekter så får ikke karrieren din noen happy ending. Det kan du ta deg faen på.

Hva kjennetegner en shitcoin?
Bitcoin var den første kryptovalutaen. Selv om få visste om den fra start, har den siden blitt meget populær og er et av de mest omtalte fenomenene i nyere tid. Bitcoin som ble minet for 11 år siden har hatt en så stor verdistigning, at eiernes profitt er hinsides alt annet man kan tjene penger på å samle på.
Den første altcoin, Namecoin, ble lansert i 2011, og markerte begynnelsen på trenden med å lage nye mynter. Det dukket opp et stort antall produsenter som alle hadde forskjellige mål, synspunkter og ideer. Mange var entusiaster og idealister, med gode hensikter og visjoner om en bedre fremtid. Mens andre igjen var kjeltringer og svindlere på jakt etter andres penger.
Begrepet shitcoin beskriver en kryptovaluta som ikke har noe verdi eller perspektiv. Kriteriene for å definere en mynt som en shitcoin varierer. For Bitcoin maksimalister er enhver mynt som ikke er Bitcoin en shitcoin. For andre er enhver mynt som ikke er med på topp 100 listen en shitcoin, mens for andre igjen er det en mynt som har mistet verdien over tid. Av den grunn skal vi ikke begrense definisjonen av shitcoin til èn enkelt faktor, men heller definere den innenfor rammene av en mynt som:
- har lav likviditet og handelsvolum;
- har mistet verdien over tid;
- har null teknologisk eller praktisk verdi;
- handles på tvilsomme børser;
- har ekstremt lav verdi (<0,01 $);
Vær oppmerksom på at de ovennevnte kriteriene ikke er absolutte hver for seg. Sammen er de imidlertid dynamitt – eller i dette tilfellet – dritt.
Hvordan oppstår shitcoins?
Svindlere opererer på alle nivåer. I hver markedssyklus lanseres det nye og sofistikerte shitcoins designet for å lure godtroende kjøpere til å gi fra seg pengene sine. Vi har også mynter som opprinnelig var et seriøst prosjekt, men som med tiden har feilet og mistet verdi. Etter ICO-boomen i 2017, var det et stort antall prosjekter som feilet på grunn av manglende interesse fra brukere, et stort antall konkurrenter eller for dårlig implementerte ideer. Mange av prosjektene som i sin tid ble lansert på Ethereum plattformen er nå stengt ned.

Mange shitcoins blir til som en konsekvens av hypen og den økende populariteten til krypto. Noen er designet som en vits. Slike mynter er for eksempel SexCoin, PutinCoin, Poopcoin og så videre. Enkelte produsenter lager mynter rett og slett bare fordi de kan, uten noen intensjoner om å tilføre innovasjon eller verdi til markedet.
Hvordan unngå å kjøpe shitcoins.
En helgardering mot å tape penger på nye prosjekter finnes ikke, siden vi ikke har noen garantier for hva fremtiden vil bringe. Litt sunn fornuft kommer du imidlertid langt med. Du har gjerne hørt uttrykket DYOR som betyr «Do Your Own Research»

Det tar deg ikke noe særlig mer enn 15 minutter å sjekke status på et prosjekt du vurderer å kjøpe deg inn i. Her er noen punkter du kan undersøke.
Sjekk de siste oppdateringene på hjemmesiden til prosjektet. Undersøk hva de driver med på sosiale medier som Twitter, Facebook og Instagram. Har de en blogg? Er det lenge siden sist det ble publisert noe? De fleste kryptovalutaer har egne Telegram grupper. Skjer det noe spennende der? En gyllen regel er at hvis teamet bak et prosjekt snakker om prisøkning – eller enda verre – garanterer en prisøkning, så er det best å holde seg unna.

Jeg vil i det lengste anbefale å holde deg unna Pump & Dump. Dette er en kunstig måte å blåse opp pris ved hjelp av nye kjøpere. Det foregår som regel på egne forum eller chatgrupper, hvor arrangørene lurer med seg godtroende nybegynnere som tror de skal bli rike i en fei. Som oftest er det kun arrangørene som tjener penger, mens resten ender opp som eiere av verdiløse mynter. Dette er langtfra noe særeget kryptofenomen. Pump and dumps har blitt brukt i lange tider for å pushe verdiløse søppelaksjer på godtroende nybegynnere i markedet. Hold deg for god til å bli med på slikt som dette. Ikke vær han som går fem på det eldste trikset i boken.

Oppsummering
Nye mynter lanseres hver dag. Det er vanskelig å vite hvilke av dem som kommer til å gjøre det bra og hvilke som er designet for å svindle deg. Listen til Coinmarketcap https://coinmarketcap.com/ inneholder over 9000 forskjellige mynter. I løpet av kryptos historie har vi også opparbeidet oss en stor kirkegård full av havarerte og ubrukelige prosjekter https://99bitcoins.com/deadcoins/ Ta en kikk. Det setter gjerne ting i perspektiv.
Ta ikke alt for god fisk selv om noen på Facebook poster navnet på en mynt med bilde av en rakett bak. Gjør en kjapp analyse før du kjøper noe. Får du en uggen følelse på prosjektet så hold deg unna. Det kommer alltids flere muligheter du kan satse på siden.
Hvis det ser ut som dritt, lukter som dritt – og smaker som dritt….. Da er det med stor sannsynlighet dritt du har med å gjøre. For min del holder det lenge med en visuell bekreftelse før jeg rygger unna, mens andre må trykke fjeset nedi for å lukte og smake før de skjønner poenget.

Det var alt for denne gang. Neste uke gjentar vi suksessen med at dere leserne velger tema. Hvis du har noe du ønsker å lese mer om så vil jeg gjerne høre fra deg.

– forfatteren tilbyr nybegynnerkurs / privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no