Hva er egentlig en kryptovalutalommebok?
En av de første tingene du bør har kjennskap til når du begynner handel med krypto, er hvordan trygt å oppbevare sine hardt ervervede aktiva. En kryptovalutalommebok er en sikker digital lommebok som brukes til å lagre, sende og motta digital valuta som Bitcoin, Ethereum, Litecoin med flere. De fleste Kryptovalutaer, eller coins og tokens om du vil, har en egen offisiell lommebok eller samarbeid med en eller flere lommeboktjenester.
For å bruke kryptovaluta, må du bruke en kryptovalutalommebok for å oppbevare de.
Noen lommebøker er bygget for én type kryptovaluta, mens andre kan brukes til flere. Noen lommebøker kan du administrere og styre selv, mens andre som du finner på typiske børser vil være under administrasjon av den utvalgte børsen.
I løpet av denne guiden vil vi gå gjennom de ulike digitale lommebøkene, hvordan de fungerer, hva som skiller dem ad, samt gi litt råd om hvilke lommebøker du bør bruke i ulike situasjoner.
Hvordan fungerer en kryptovalutalommebok?
Lommebøker er programvare som kan brukes til å vise kryptovalutasaldoer og gjennomføre transaksjoner.
Hver type lommebok er litt forskjellig, men generelt vil en gitt lommebok fungere med én eller flere kryptovalutaer, samt den vil kunne lagre en eller flere offentlige kryptovalutaadresser.
En offentlig kryptovalutaadresse er litt som et bankkontonummer, det brukes til å motta en bestemt type kryptovaluta ( som Bitcoin eller Ethereum). Merk at hver kryptovaluta har egen offentlig adresse, adressen du bruker for Bitcoin kan ikke brukes til Ethereum. Prøver du å sende Bitcoin til en Ethereum-lommebok vil de gå tapt.
Alle transaksjoner som skjer i en blokkjede er knyttet til de ulike offentlige addressene.
En kryptolommebok lar deg se saldo knyttet til de addressene du eier, samt flytte kryptovaluta til andre addresser på blokkjeden.
Beviset på at du eier en adresse er den private nøkkelen (en hemmelig kode, eller passord om du vil, knyttet til en offentlig adresse).
I depotlommebøker er det en tredjepart (børsen, megler eller annet) som har kontroll på nøkkelen. Du trenger bare å skrive inn et enkelt passord i en app eller på en nettside for å få tilgang.
Man kan kort og enkelt si at en kryptolommebok er som din egen bank, hvor den offentlige addressen er kontonummer og blokkjeden er bankens hovedbok, mens en depotlommebok er litt som den vanlige bankkontoen din, hvor noen andre passer på.
For mer informasjon se “Tekniske detaljer nedenfor.”
Ikke del dine private nøkler: Som navnene tilsier, offenlig adresse er offentlig, privat nøkkel er privat. Dersom noen får tilgang til den offentlige adressen din og den private nøkkelen, har de full kontroll over lommeboken din. Nedenfor er det listet noen sikkerhetsforslag.
Kryptovaluta er bare en kodesnutt i en blokkjede, den er ikke lagret i lommeboken din: Kryptovaluta i seg selv er faktisk ikke “lagret” i en lommebok, den er lagret på en av valutaens blokkjeder. Lommeboken din er ganske enkelt programvare designet for å samhandle med en blokkjede. Lommeboken din lagrer adresser, ikke krypto-tokener (aka coins). For eksempel samhandler en Bitcoin-lommebok med Bitcoin-blokkjeder, slik at Bitcoins kan flyttes mellom adresser av eierne av disse adressene, og tillater brukere å se saldoene knyttet til en eller flere adresser. Det gjør samtidig at du ikke kan bruke for eks. en Ethereum-lommebok med Bitcoin.
Tekniske detaljer: Mange lommebøker er depotlommebøker. En depotlommebok er styrt av en tredjepart (som en børs). Med depotlommebøker er alt du trenger å bekymre deg for saldoene som vises og din offentlige adresse.
Men fullstendige lommebøker, som den offisielle lommeboken til hver valuta, er litt mer komplisert. Bak hver adresse er en privat nøkkel (en sikker digital kode kjent bare for deg og lommeboken din). En privat nøkkel viser eierskap av en offentlig nøkkel (en offentlig digital kode som er koblet til en viss valuta). Til slutt er hvert sett med private og offentlige nøkler koblet til en offentlig adresse (en kryptert versjon av fellesnøkkelen). Så lommeboken din er programvare som lagrer dine private nøkler, offentlige nøkler og offentlige adresser, lar deg sende og motta kryptovaluta, og fungerer også som en personlig hovedbok av saldoer og transaksjoner.
Forskjellige typer lommebøker
Det finnes flere typer lommebøker du kan bruke, inkludert online, offline, mobil, maskinvare, skrivebord og papir.
Hver “type” refererer til hvilken type medium lommeboken er lagret på, hvem som har kontroll over lommeboken, og om dataene er lagret på nettet eller ikke.
Noen lommebøker tilbyr mer enn én metode for å få tilgang til lommeboken, for eksempel er en Bitcoin.com-lommebok både en stasjonær applikasjon og en mobilapp.
De fleste lommebøker passer også i mer enn én kategori nedenfor. For eksempel er Bitcoin Core en full node mynt-spesifikk desktop lommebok.
Her er en enkel oversikt over de ulike typer kryptovalutalommebøker:
Full Node Wallet: En lommebok hvor du kontrollerer dine private nøkler og hoster en full kopi av blokkjeden. I hovedsak har hver valuta en offisiell lommebok av denne typen, og som finnes på den offisielle GitHuben på nettstedet (det er ofte en link på den offisielle nettsiden). MERK: “Offisiell” i denne forstand betyr “satt ut av eller godkjent av utviklerne som skapte valutaen.” Mange kryptoer er helt desentralisert, hvor ingenting er offisielt.
Depotlommebok: Noen lommebøker lar deg kontrollere dine private nøkler, noen er depot
hvor du ikke kontrollerer nøklene dine direkte. De fleste kryptovalutabørser bruker depotlommebok.
Desktop Wallet: Den vanligste typen lommebok. Vanligvis en app som kobles direkte til kryptovalutaens klient, på en PC eller laptop.
Mobile Wallet: En lommebok som kjøres fra en smarttelefonapp.
Online Wallet: En onlinelommebok er en nettbasert lommebok. Du laster ikke ned en app, men data ligger heller på en fysisk eller virtuell server. Noen onlinelommebøker er hybridlommebøker som tillater kryptering av private data før de sendes til den elektroniske serveren.
Programvarelommebok: Enhver lommebok som er programvarebasert er en programvarelommebok.
Hardwarelommebok: Dedikert maskinvare som er spesielt bygget for å holde og sikre kryptovaluta. Dette inkluderer USB-enheter. Disse enhetene kan kobles til for å gjøre transaksjoner, se saldo og hente data, deretter kan de kobles fra for transport og sikkerhet.
Papirlommebok: Du kan skrive ut en QR-kode for både en offentlig og privat nøkkel. Dette gjør at du både kan sende og motta digital valuta ved hjelp av en papirlommebok. Med dette alternativet kan du helt unngå å lagre digitale data om valutaen din ved hjelp av en papirlommebok.
Valutaspesifikk: En lommebok som bare fungerer med en bestemt kryptovaluta.
Nettverksspesifikk: En lommebok som kan inneholde flere tokens på ett enkelt nettverk.
Universal / multi-asset / multi-valuta: En lommebok som kan holde adresser fra flere valutaer. Vær oppmerksom på at bare fordi en lommebok er “universell” betyr ikke at den kan holde alle typer kryptovaluta. Per dags dato tror jeg ikke det finnes noen lommebok som kan holde alle typer valuta.
Hvilken kryptolommebok bør jeg bruke?
Hvilken lommebok kommer litt ann på brukervennlighet og sikkerhet du ønsker. De fleste valutaer har offisielt anbefalte lommebøker.
Noen anbefalinger for følgende er: Bitcoin – Bitcoin Core Wallet, Litecoin – Litecoin Core og for Ethereum – Ethereum Wallet eller MyEtherWallet.
TIPS: Sjekk den offisielle nettsiden til en valuta for den offisielle anbefalingen. Vær oppmerksom på at hele lommeboken til en gitt mynt sannsynligvis vil kreve mye harddiskplass, for å unngå å måtte håndtere dette, se de andre alternativene nedenfor.
Siden de fulle offisielle lommebøker av valutaer krever at brukere laster ned svært store filer, og siden noen mennesker har en tendens til å eie mange valutaer, er det lurt å se på alternativer.
For de som ønsker å bruke eller investere i mange mynter, er universelle lommebøker / multi-assetlommebøker / multi-valutalommebøker et godt valg. Det er programvare lommebøker som er universelle som Coinomi, Exodus, Atomic Wallet, og Ethos som vanligvis har desktop og telefon app versjoner og maskinvare lommebøker som er universelle som TREZOR og Nano S (maskinvare lommebøker er generelt gode valg for langsiktig lagring).
Når du velger en lommebok, må du også bestemme mellom en depot- og ikke-depotlommebok. Det vil si, ikke-depotlommebøker som Blockchain Wallet og MyEtherWallet, hvor du kontrollerer dine private nøkler direkte, men bruker lommeboken som et grensesnitt, – og depotlommebøker, der du ikke kontrollerer dine private nøkler direkte som Coinbase. Generelt frarådes man å holde alle sine midler på en børs, som Binance, coinbase eller MiraiEx, for å minimere risiko.
TIPS: Dersom du bruker en online lommebok må du være forsiktig med nettleserutvidelser, det finnes flere utvidelser som er laget for å stjele infoen din (malware). Bruk gjerne en netleser kun til online lommeboken og ikke noe annet.
TIPS: Begrepet “varm lommebok” beskriver en lommebok koblet til Internett. Begrepet “kald lommebok” beskriver en lommebok som ikke er koblet til Internett (for eksempel en maskinvarelommebok koblet fra og i en safe.) Når kryptovaluta er i “kjølelager” betyr det at den holdes offline i en “kald lommebok.” Midler du ønsker å bruke som kontanter bør være i varme lommebøker, midler du ønsker å lagre på lang sikt er best holdt i “kjølelager” i en offline lommebok. Varme lommebøker regnes som “varme mål” (det vil si at de er mål for hackere). Dermed, hvis du har en “varm lommebok”, sørg for at du har så mange lag med beskyttelse på den som mulig (to faktor, sterkt passord, alle sikkerhetsinnstillinger på, etc).
VIKTIG: Husk at med en ikke-depot lommebok, så mister du tilgang til alt innholdet dersom du mister den offentlige og den private nøkkelen. Og det finnes ingen support, hjelpknapp eller lignende du kan bruke.
Er kryptovalutalommebøker sikre?
Kryptovalutalommebøker er alle bygget for å være sikre, men den nøyaktige sikkerheten skiller seg fra lommebok til lommebok. Vanligvis, som brukernavn og passord, kommer sikkerheten til lommeboken din fra deg ved hjelp av anbefalte fremgangsmåter. Vi foreslår at du ikke beholder mer valuta enn du trenger på en gang i en enkelt lommebok som du bruker ofte (en varm lommebok). Bruk så mange lag med autentisering og sikkerhet som lommeboken tillater.
Det er smart å sikkerhetskopiere lommeboken og private nøkler og kryptere dem. Minst én sikkerhetskopi bør være på en CD eller minnepinne for å sikre at du har en “papirkopi” som ligger rundt. Hvis du mister lommeboken eller nøklene dine, mister du valutaen som er koblet til den!