Kort forklart: Stellar Lumen

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Stellar Lumen. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Stellar Lumen?

Stellar Lumen, kjennegjort gjennom tickeren XLM, er en kryptovaluta drevet av Stellar Foundation, en ideell organisasjon grunnlagt av Jed McCaleb. Organisasjonen ble støttet gjennom Stripe ved hjelp av donasjoner fra selskaper som Google, FastForward og BlackRock. Organisasjonen dekker sine driftsutgifter ved donasjoner. Det er ca. 22 milliarder tokens i sirkulasjon med et maksimalt antall på 50 milliarder tilgjengelig. Stellar fikk kritikk for å redusere maksantallet fra 100 milliarder i November 2019, som så en kortsiktig økning på kursen, og raskt gikk ned igjen. Såkalte coin burns er kontroversielt fordi det er den type manipulasjon desentraliserte systemer skal beskytte brukerne mot.

Stellar sitt fokus er på utviklingsland i form av betalingsløsninger og banklån til de som står uten evne til å bruke tradisjonelle banktjenester. De var også først ute med å kunne tilby sharialov-godkjente lån med tilhørende sertifikater og ble valgt som partner av IBM for å utvikle en double-pegged stablecoin.

Hvordan anskaffe Stellar Lumen?

I dag kan XLM handles på flere børser. I Norge tilbyr per dags dato ingen av børsene handel i XLM. Stellar deler også ut XLM i forbindelse med inflasjonsavstemningene sine og gjennom giveaway-programmer. I følge mandatet til Stellar er målet å gi bort 95% av alle tokens til så mange forskjellige mennesker over hele verden som mulig.

XLM mining

XLM er ikke mulig å mine selv. Ved opprettelsen ble stellar distribuert av selskapet, hvor 100 milliarder XLM ble generert. De har siden halvert dette antallet. Nye XLM slippes nå basert på et inflasjonssystem på 1% hvert år.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...