Kort forklart: Ripple

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Ripple. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Ripple?

Ripple, kjennegjort gjennom tickeren XRP, ble først uttenkt av Jed McCaleb. Duoen Arthur Britto og David Schwartz startet utviklingen, og konsulterte seg med Ryan Fugger som allerede stod bak prosjektet OpenCoin, hvilket så utviklet seg til dagens Ripple. I 2012 ble selskapet Ripple Labs grunnlagt og de laget så en kryptovaluta, XRP. Ripple er tiltenkt brukt av finansinstitusjoner for bankoverførelser med minimale gebyrer og ventetid.

En rekke uavhengige servere kjører Ripple i dag, men systemet kan i teorien også kjøres av alle som benytter plattformen, inklusive finansinstitusjoner – og integreres med deres egne systemer. Plattformen har sett økt adapsjon siden lanseringen med flere organisasjoner med på laget, og er benyttet i sammen med Earth Port, et globalt betalingsnettverk.

I 2018 ble Ripple gjenstand for gruppesaksmål hvor det ble påstått at Ripple Labs hadde drevet ustrakt salg av milliarder av uregistrerte tokens, som ble skapt ut av intet av Ripple selv, og lagt ut for salg i en evig-varende ICO.

21. Desember 2020 tok finanstilsynet SEC i USA ut tiltale mot Ripple Labs direktør Brad Garlinghouse og medskaper Chris Larsen, for salg av 14,6 milliarder XRP for mer enn $1,38 milliarder for å finansiere selskapet og for egen vinning. Rettsaken er satt til 22. februar 2021, og markedet venter at utfallet av denne vil avgjøre mye av fremtiden for valutaen og selskapet.

Hvordan anskaffe Ripple?

XRP kan handles på flere børser, og er ansett for å blant de største kryptovalutaene i dag. I Norge kan man handle på både OTC-sider og børser. Flere børser, som Coinbase og Crypto, har siden tatt XRP ut av handel som følge av de rettslige tvistene til Ripple Labs, og den er i dag omstridt i mye av miljøet som følge av rettsaken.

XRP mining

Ripple kjører på et eget uavhengig nettverk av servere, det er derfor ikke mulig å utvinne XRP selv.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...