Kort forklart: Pump and dump

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Pump and Dump-svindel. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er pump and dump?

Pump and dump (forkortet til pnd eller p&d), et begrep kjent fra finansverden, er en form investeringssvindel som dessverre er ganske vanlig innen kryptovaluta. Svindelen utarter seg oftest ved at en gruppe går sammen om å kunstig øke prisen, også kjent som pumpe, på en token – for så å selge når denne er på topp, med profitt. De kjøper seg siden ofte inn igjen når kursen har falt og sitter igjen med en gevinst fra salget og kan kjøpe mer eller samme antall tokens tilbake til en rimeligere sum enn den de solgte for. Pump and dump organiseres ofte via sosiale medier, som Reddit, Telegram, Twitter, Discord og andre populære plattformer. Målet til de som organiserer er å få markedet generelt til å bli med på pumpen ved å gjøre emnet populært og dermed presse opp prisen som igjen gjør at flere slenger seg på, og således skape en snøballeffekt. Det er som regel et fastsatt kursmål, og dette vil ofte annonseres av gruppen selv, men da har de gjerne et internt kursmål som er lavere enn det de annonserer slik at de kan være sikre på at de profiterer. De trekker seg ofte ut før den annonserte toppen og starter dumpingen gradvis. De mest vellykkede gruppene har som oftest flere whales på laget. Det er ofte slik at en pumpe gruppe har en intern gruppe for planlegging, og en eller flere for “vanlige” folk – hvor siste nevnte ofte er en del av svindelen, ved å få folk til å tro at de er med på pumpen men ikke gjøre de kjent med alle detaljene.

Kan jeg delta i pump and dump?

Strengt talt er det ikke ulovlig med pump and dump i kryptomarkedet fordi det ikke er regulert, i strak motsetning til finansmarkedet. Det er derimot uglesett blant de fleste seriøse aktører og investorer innen krypto, da det kan gjøre skade på markedet ved at flere investerer i kunstig prisforhøyede tokens og dermed mister aktiva de kunne brukt til å finansiere seriøse prosjekter. I de mest alvorlige tilfeller kan man tape hele investeringen da kursen kan risikere å aldri oppnå samme nivå igjen, eller i det minste låse seg til en token i lang tid om man ikke vil selge med tap. Samtidig skapes det et inntrykk av at kryptovaluta ikke er seriøst, noe som kan gi dårlig pr og skremme investorer bort fra markedet.

Hvordan gjenkjenne pump and dump?

Det er ikke alltid like lett å gjenkjenne om det pågår en pump and dump på en kryptovaluta som ser en kursøkning. Det finnes derimot enkelte grep en kan ta som forbehold. Det første er å alltid sette seg grundig inn i det man investerer i. Er det nylig kommet nyheter som påvirker kursen, eller er det en forventning om dette? Har noen tatt kontakt med meg, direkte eller indirekte, og anbefalt kjøp? Har noen kjente aktører hevet seg på og gitt mye pr til kryptoen? Kjenner jeg godt nok til bruksverdien for prosjektet? Vil det fremover være sannsynlig at prosjektet vil oppnå adopsjon i stor skala? Dette er noen av de spørsmålene en bør stille seg selv når man investerer i kryptovaluta.

Andre tegn på at det pågår en dump, er når det oppstår store salgsvolum med regelmessige mellomrom og lignende størrelse, som du kan observere om du overvåker markedet i sanntid. Ofte vil ikke dumperne slenge ut alt med en gang, men i stedet dumpe gradvis for å bli kvitt beholdningen til best mulig pris og forsøke å kamuflere dumpingen. Det kan derfor være veldig vanskelig å skille det fra vanlig handelsaktivitet.

Det finnes også andre verktøy en kan bruke for å overvåke markedsbevegelser. En av de mest kjente finner man på Twitter, hvor noen har laget et varslingssystem for å overvåke store bevegelser av krypto fra og til wallets. Den finnes også på en egen nettside.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...