Kort forklart: Polkadot

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Polkadot. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Polkadot?

Polkadot, kjennegjort gjennom tickeren DOT, ble utviklet av et lag bestående av Gavin Wood (medskaper av Ethereum), Thiel Fellow, Robert Habermeier og Peter Czaban. Ideen til Polkadot startet mens Wood jobbet med å videreutvikle Ethereum. Han skrev et White Paper for prosjektet på kun 4 måneder som han slapp i 2016, og dagens DOT ble lansert i 2020.

Formålet med Polkadot er å bidra til å desentralisere internett ved å introdusere et rammeverk for Blockchainbaserte nettverk med permanente transaksjoner, hvor man har et hovednettverk, kjent som “relay chain”, og et brukerskapt sidenettverk, kjent som “parachain”. Sidenettet kan tilpasses brukernes behov og mates direkte inn i hovednettet med lik grad av sikkerhet. På denne måten vil transaksjoner i hovednettet være sikre og kun benytte dataressursene som kreves for å kjøre hovednettet, mens sidenettene kan utvikles for ulike bruksområder og behov. Utviklerne av Polkadot håper at denne fremgangsmåten vil la brukere utveksle transaksjoner privat og effektivt, ved å skape blockchains som ikke oppgir brukerdata på det offentlige nettverket.

Hvordan anskaffe Polkadot?

I dag kan DOT handles på flere kjente børser. I Norge tilbyr per dags dato ingen av børsene handel i DOT. Da Polkadot er et POS-basert system, kan man få DOTs i belønning for å bidra i nettverket med å enten være en validator eller en nominator – men man bør samtidig være klar over at man også kan risikere å miste investerte DOTs om man blir ansett som en usikker forbindelse, og følgelig blir slashed. I nettverket så gjør validatoren det harde arbeidet og får DOTs i belønning, mens nominatoren bruker sine DOTs for å tildele arbeidet og belønnes for dette. Det finnes ikke et maksimalt antall DOTS tilgjengelig, Polkadot har en årlig inflasjon på 10% per i dag.

DOT mining

Siden nettverket er utviklet på en POS-basert modell (fremfor POW som i Bitcoin m.f.) kan du derfor ikke mine DOTs direkte.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...