Kort forklart: Nano

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Nano. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Nano?

Nano, tidligere kjent som RaiBlocks (XRB), er kjennegjort på de fleste børser gjennom tickeren NANO. Nano ble først lansert i 2015 av Colin LeMahieu, hvor formålet var å adressere skaleringsproblemene de ulike blokkjedene ville oppleve ved stor belastning, noe som ville føre til høye transaksjonskostnader og forsinkelser. Nano ble utviklet for å være fri for transaksjonskostnader og hvor en transaksjon ville gjennomføres på under et sekund, i motsetning til Bitcoin med 10 minutter. RaiBlocks endret navn til Nano den 31. januar 2018 da navnevalget ikke resonerte med hva teamet forsøkte å oppnå, og kryptoen så økt popularitet som en direkte konsekvens av navneendringen. Enkelte børser lister enda NANO under XRB tickeren.

Etter at kryptobørsen BitGrail annonserte at de ville stenge ned etter et hackerangrep den 9. februar 2018, gikk 17 millioner Nano tapt som følge av at brukerne mistet tilgang til sine lommebøker. Ofrene saksøkte børsens eier Francesco Firano gjennom det Italienske rettssystemet med støtte fra Nano Foundation, hvor retten januar 2019 fant Firano skyldig i å ikke ha tatt noen meningsfulle grep for å bedre sikkerheten til kryptbørsen og ikke rapporterte om tap fra så tidlig som juli 2017.

Nano er utviklet på en åpen kildekode basert på directed acyclic graph (DAG), og har (nesten) ingen Proof of Work eller Proof of Stake og dermed ingen tilhørende mining for å drifte nettverket. Nano har derimot en block lattice, som vil si at hver enkelt individ på nettverket han sin egen blockchain kontrollert av dens private nøkkel. Dette fører til at brukeren selv sporer sin egen beholdning i lommeboken, og at det kun er brukeren som kan oppdatere egen lommebok ved å lage en ny block, som kan deles uten å bruke hele nettverket. Dette gjør Nano til et lite ressurskrevende nettverk og muliggjør nær umiddelbare transaksjoner, da hele nettverket ikke behøver å prosessere hver enkelt transaksjon, og fører til at Nano er fullstendig skalerbart i forhold til tradisjonell blockchain. Nettverket opprettholdes av noder som brukeren selv bestemmer hvem de vil velge å benytte.

Nano har ingen funksjoner for smart contracts og bruksområdet er kun tiltenkt som en ren kryptovaluta.

Det finnes et maks antall på 133,248,290 NANO, hvor samtlige er i sirkulasjon. Det tilsynelatende tilfeldige antallet er pga. gjentatte coinburns. Nano Foundation innehar under 0,5% av tilgjengelige NANO, hvor resten ble spredt til brukerne gjennom ulike faucets.

Hvordan anskaffe Nano?

NANO er tilgjengelig på de fleste større børsene. I Norge er det kun OTC-børser med konvertering som tilbyr Nano.

Nano mining

Det er ikke mulig å utvinne NANO da nettverket ikke opprettholdes ved PoW, det er kun et minimalt PoW element i private lommebøker.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...