Kort forklart: Litecoin

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Litecoin. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Litecoin?

Litecoin, kjennegjort gjennom tickeren LTC, ble sluppet i 2011. Dets utvikler, Charlie Lee, annonserte en “lite (lett) versjon av Bitcoin” på en tråd i et populært Bitcoin-forum. Det er av mange ansett å være et slags motsvar til Bitcoin, hvor utviklerne lenge har hevdet at de er som “sølvet” til Bitcoins “gull”. Litecoin har derfor mange likhetstrekk med Bitcoin, hvor de har tatt med de beste egenskapene og endret andre de mente trengte forbedring. Det er dog ikke på langt nær like populært som BTC i dag, med en tilsvarende markedsverdi på knappe 1,5%.

Hvordan anskaffe Litecoin?

I dag kan LTC handles på mange børser som tilbyr BTC, og er relativt populær innen kryptovaluta. I Norge kan man handle på norske børser som MiraiEx. Norwegian Block Exchange tilbyr per i dag ikke handel med LTC. LTC kan handles for fiat noen steder eller for BTC.

Litecoin mining

Litecoin, som Bitcoin, er en kryptovaluta som opprettholdes gjennom å bruke PoW-metoden (Proof of Work). Det betyr at man får en belønning for å bekrefte en transaksjon. I tillegg får man en belønning for nye blocker som blir utvinnet. Foreløpig får man utdelt 12,5 LTC for å utvinne en block, hvor neste halvering finner sted i august 2023. LTC kan enkelt utvinnes ved å bruke GPU. Dersom man har et godt grafikk-kort kan man derfor mine BLTC. Det er vel å merke mye konkurranse fra mining pools og minere som bruker ASICS. Som ved all mining, er det et regnestykke på om det lønner seg hvor en må beregne inn kostnader for strøm og slitasje på hardware.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...