Kort forklart: Kryptovaluta

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på begrepet Kryptovaluta. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digital valuta som bygger på blokkjedeteknologi. Det vil si at alle transaksjoner blir kryptografisk hashet i en blokk, hvorpå de loggføres i en hovedbok, også kjent som ledger. Blokkene verifiseres av noder på nettverket som oppnår konsensus, før man tar for seg neste rekke med transaksjoner og begynner på prosessen om igjen, og dermed danner en blokkjede. Dette gjør at kryptovalutaen har permanente overførsler og er kryptografisk sikret i et desentralisert nettverk.

Men hva er egentlig Kryptovaluta? De fleste har nok hørt om Bitcoin, den første kryptovalutaen. Etter Bitcoin be skapt fant noen utviklere ut at blokkjede kan brukes til mye mer enn bare valuta, og Ethereum ble født. Siden har det kommet flere tusen ulike kryptovaluta med ulike hensikter, hvor noen kan være forsøk på svindel mens andre igjen kan ha ideelle formål, eller det kan være rene start-ups og forretninger. Kryptovaluta oppstår ofte i en Initial Coin Offering av utviklere for å skaffe finansiering til et prosjekt, mens andre igjen er resultat av en hard fork, som vil si at en kryptovaluta har blitt splittet etter en permanent endring i protokollen som resulterer i en helt ny blockchain. Kryptovaluta og teknologien bak har lagt grunnlaget for et helt desentralisert finanssystem, kjent som DeFi.

De fleste som kjøper kryptovaluta i dag, gjør det enten fordi de tror at prosjektet kryptovalutaen tilhører har et potensiale og ønsker å ta del i dette, eller fordi de ønsker å drive med ren trading i et volatilt marked med håp om å profitere mot fiat, som norske kroner eller euro og dollar. Stadig flere bruker også kryptovaluta som verdilagring og inflasjonssikring. Du kan gjøre deg mer kjent med ulike prosjekter og tilhørende kryptovaluta i serien Kort forklart.

Hvordan anskaffe kryptovaluta?

Kryptovaluta handles hovedsakelig mellom investorer på børser, eller du kan kjøpe det over the counter (OTC) av en forhandler. Noen kryptovaluta kan man også utvinne ved å låne ut maskinkraft til nettverket, mens andre igjen tilbyr at man investerer sin kryptovaluta i såkalt staking. Er man tidlig ute i et nytt prosjekt kan man delta i en ICO. Innen DeFi kan man også låne ut kryptovaluta og få renter på innskudd, blant mye annet.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...