Kort forklart: IOTA

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på IOTA. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er IOTA?

IOTA, ofte kjennegjort gjennom tickeren MIOTA (1 million IOTA), ble laget i 2015 av nordmannen David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Serguei Popov og Dominik Schiener. Nettverket gikk live 2016 etter en ICO som samlet inn ca. 1300 BTC med en verdi på $500,000 USD etter den tids kurser.

Formålet med IOTA var å lage blockchain-teknologi designet for Internet of Things (IoT), som vil si alle objekter med programvare, sensorer eller annen teknologi som er tilknyttet internett for å utveksle data. IOTA bruker et unikt system uten validatorer, men hvor hver enkelt bruker som iverksetter en ny transaksjon må validere to foregående transaksjoner og dermed bidra i nettverket med en liten andel Proof of Work i stedet.

IOTA er ikke et desentralisert system i dag, da nettverket oppnår consensus via noder som opereres av IOTA Foundation, noe som også gir en sårbarhet med et enkelt bristningspunkt noe det har vært kritisert for. IOTA er fremdeles under utvikling og med lansering av 2.0 vil systemet gå fullstendig bort fra en sentralisert koordinator.

Flere store selskaper er partnere og tester IOTA i sine systemer, deriblant Jaguar Land Rover, Bosch og STMicroelecttonics. IOTA er også brukt i Smartby-prosjekter og andre applikasjoner.

Hvordan anskaffe MIOTA?

MIOTA handles på de fleste større internasjonale børser. I Norge er det kun OTC-børser som handlekrypto som tilbyr MIOTA gjennom konvertering fremfor handel.

MIOTA mining

Det er ikke mulig å utvinne MIOTA.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...