Kort forklart: Ethereum

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Ethereum. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Ethereum?

Ethereum, kjennegjort gjennom tickeren ETH, har sitt opphav i 2013. Den unge programmereren Vitalik Buterin, en støttespiller av Bitcoin, godt kjent med dets potensiale og utfordringer, foreslo en ny platform som et alternativ med løsninger for smart contracts og grunnlag for desentraliserte applikasjoner. Etter en ICO fikk prosjektet nok midler av salget av tokens, og med samarbeidspartneren Joseph Lubin lansertes Ethereum i juli 2015.

Ethereum er utviklet med sikte på flere applikasjoner, som en desentralisert plattform som gjør transaksjoner åpne, sporbare og irreversible. I forhold til Bitcoin er Ethereum raskere og mer fleksibelt, da det har fullt støtte for Turing programmeringsspråk og dermed kan brukes i flere applikasjoner. Plattformen er kjappere fordi det tar mindre tid å mine blocker, og block størrelsen kan også varieres i henhold til kundens behov – i motsetning til Bitcoin hvor denne er fastsatt.

Hvordan anskaffe Ethereum?

I dag kan ETH handles på de fleste børser som tilbyr BTC, og er ansett som en av de store innen kryptovaluta. I Norge kan man handle på norske børser som MiraiEx og Norwegian Block Exchange. ETH kan handles for fiat og brukes også i handel med flere altcoins.

Ethereum mining

Ethereum, som Bitcoin, er en kryptovaluta som opprettholdes gjennom å bruke PoW-metoden (Proof of Work). Det betyr at man får en belønning for å bekrefte en transaksjon. I tillegg får man en belønning for nye blocker som blir utvinnet. Foreløpig får man utdelt 2 ETH for å utvinne en block. I motsetning til Bitcoin har ikke Ethereum en fastsatt halvering. Det er vel å merke mye konkurranse fra mining pools. Som ved all mining, er det et regnestykke på om det lønner seg hvor en må beregne inn kostnader for strøm og slitasje på hardware.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...