Kort forklart: Dogecoin

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Dogecoin. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Dogecoin?

Dogecoin, kjennegjort gjennom tickeren DOGE, ble sluppet i 2013 av programvareingeniørene Billy Markus og Jackson Palmer. Formålet med Dogecoin var å lage et raskt, morsomt og gratis betalingssystem som motsvar til tradisjonelle banksystemer. Dogecoin har i dag liten adopsjon og de fleste anser DOGE for å være et morsomt sidespill uegnet som verdilagring pga. den høye inflasjonen i kryptoen, med 5.2 milliarder nye tokens hvert år. Kryptoen er også kjent for sine PR-kampanjer, ofte med et humoristisk preg, som å reklamere i NASCAR samt for å ha sponset det Jamaikanske bobslede-laget i vinter-OL 2014. Dogecoin har blitt benyttet i veldedige sammenhenger, blant annet i Afrika.

Dogecoin hadde en trøblete lansering og opplevde et storstilt angrep samme år som det ble lansert, hvor store mengder kryptovaluta ble stjålet gjennom en lommeboktjeneste. Sommeren 2020 trendet Dogecoin gjennom TikTok, hvor det pågikk en kampanje for å øke verdien til $1. Vinteren 2021 fikk kampanjen nytt liv gjennom utstrakt PR fra flere kjendiser som Elon Musk, Gene Simmons og Snoop Dog, og var på mange måter en bieffekt av GameStop-aksjonen mot Wall Street.

Hvordan anskaffe Dogecoin?

DOGE kan handles på flere populære utenlandske børser, mens i Norge er det kun HandleKrypto som per i dag gir muligheten til anskaffelse, da gjennom bruk av konvertering fremfor direkte handel.

Dogecoin mining

Dogecoin, som Bitcoin, er en kryptovaluta som opprettholdes gjennom å bruke PoW-metoden (Proof of Work). Det betyr at man får en belønning for å bekrefte en transaksjon. I tillegg får man en belønning for nye blocker som blir utvinnet. Dogecoin kan utvinnes samtidig som Litecoin. Foreløpig får man utdelt 10,000 DOGE for å utvinne en block. DOGE kan enkelt utvinnes ved å bruke GPU. Dersom man har et godt grafikk-kort kan man derfor mine DOGE. Det er vel å merke mye konkurranse fra mining pools og minere som bruker ASICS. Som ved all mining, er det et regnestykke på om det lønner seg hvor en må beregne inn kostnader for strøm og slitasje på hardware.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...