Kort forklart: Dai

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Dai. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Dai?

Dai, kjennegjort gjennom tickeren DAI, ble sluppet i 2017. Utvikleren, dansken Rune Christensen, skapte en stablecoin – en coin som er festet til en annen aktiva, i dette tilfellet US dollar, basert på Ethereum. Det vil i praksis si at 1 DAI vil forsøke å opprettholde verdien til 1 USD. Det oppnås ved å bruke smart contracts til å skape og ødelegge DAI automatisk, slik at verdien alltid er tilsvarende 1 USD. DAI er ansett for å være det første eksempelet på et desentralisert finanssystem som er adoptert i stort antall.

Hvordan anskaffe og bruke Dai?

I dag kan DAI handles på flere børser. I Norge kan man handle DAI på MiraiEx. Norwegian Block Exhange tilbyr per i dag ikke handel med DAI. DAI har et stadig voksende bruksområde som stablecoin i flere anvendelser. For eksempel kan man bruke DAI som en måte å lagre, eller investere, norske kroner mot US dollar, dersom det er forventet store valutasvingninger mellom disse. Eller man kan bruke DAI for å investere i en ICO i stedet for andre tokens, og dermed ikke risikere å miste disse skulle prosjektet mislyktes, og bare miste investeringen gjennom DAI i stedet. Siden DAI har en fastsatt verdi i USD risikerer man derfor en kjent sum i stedet for en volatil investering som BTC eller ETH. DAI gjør det med andre ord mulig å ta opp lån ved bruk av tokens basert på daværende verdi.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...