Kort forklart: Chainlink

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Chainlink. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Chainlink?

Chainlink, kjennegjort gjennom tickeren LINK, er kryptovalutaen til SmartContract, et selskap som ble grunnlagt i september 2014 av Sergey Nazarov og Steve Ellis. Etter en ICO i 2017, hvor 35% av alle LINK ble solgt, lansertes kryptovalutaen på markedet.

Formålet med Chainlink er å lage en tjeneste som lar blockchain med smart contracts og datastrømninger å integreres med eksterne API og systemer, via et desentralisert orakelbasert nettverk. Enkelt forklart kan nettverk som Ethereum sende og motta informasjon til en tjeneste utenfor sitt eget nettverk, og dermed integrere en datakilde som ikke bruker blockchain med Ethereum, hvor kilden til informasjonen blir verifisert at systemet.

Det som gjør Chainlink unikt er at det bruker et desentralisert system for å verifisere via noder, og luker ut upålitelige datakilder, kjent som orakler. LINK brukes av systemets noder for å betale for sine tjenester. Nodens operatører oppfordres til å forplikte seg til systemet ved at de kan stake sin beholdning, og dermed bli belønnet for å være en pålitelig aktør. Dersom en node bryter reglene og blir ansett for å være upålitelig, vil de miste sine LINK.

Chainlink er en integral tjeneste innen DeFi, hvor systemet bidrar til å gjøre informasjonsflyten mellom eksterne tjenester og blockchain sikrere. Chainlink blir brukt av blant annet Aave og Synthetix for å nevne noen.

Hvordan anskaffe Chainlink?

LINK kan handles på flere større børser. I Norge er det per dags dato kun OTC-handlere som HandleKrypto som tilbyr LINK, da gjennom konvertering fremfor handel. LINK har et maks antall på en milliard tokens, hvor 35% av disse ble solgt når det gjennomgikk en ICO.

LINK mining

Siden Chainlink er et POS-basert system, fremfor PoW som Bitcoin, kan man ikke mine LINK. For å tjene LINK må man etablere en node og stake LINK i nettverket.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...