Kort forklart: Cardano ADA

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Cardano. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Cardano ADA?

Cardano ADA, kjennegjort gjennom tickeren ADA, er et kryptovalutanettverk basert på åpen kildekode utviklet for å utføre smart contracts. Charles Hoskinson, en av medskaperne av Ethereum, forlot kryptoen over en uoverensstemmelse om å holde Ethereum som en ideell organisasjon. Han grunnla så programvareselskapet Input Output Hong Kong (IOHK) som spesialiserte seg på blockchainteknologi, og utviklet Cardano-plattformen sammen med Cardano Foundation og Emurgo. Ulikt de fleste andre prosjekter har ikke Cardano et white paper. Cardano-plattformen ble lansert i 2017.

Cardano er utviklet som et motsvar til Bitcoin, som skaperne anså for å være tregt og ufleksibelt, samt Ethereum som usikkert og lite skalerbart. Utviklerne selv hevder at Cardano er tredjegenerasjons blockchain i forhold. Teknologien har blitt adoptert av blant annet utdanningsinstitusjoner som forsker på blockchainteknologi samt av myndigheter i Etiopia hvor teknologien skal benyttes i flere applikasjoner i industrien i landet. Teknologien benyttes også av fottøyprodusenten New Balance Athletics for å spore ektheten til nye basketballsko.

Hvordan anskaffe Cardano ADA?

I dag kan ADA handles på flere kjente børser. I Norge tilbyr per dags dato ingen av børsene handel i ADA, foruten HandleKrypto hvor en kan konvertere valuta. Da Cardano er et POS-basert system, kan man få ADA i belønning for å bidra i nettverket ved å holde sin ADA-lommebok tilknyttet internett. Desto større din lommebokbeholdning er, altså din stake, jo mer får du i belønning for å være tilknyttet. Per i dag ligger belønningen på ca. 5% årlig. Vi gjør oppmerksom på at dette kan endre seg. Se denne lenken for mer informasjon og for kalkulator.

ADA mining

Siden nettverket er utviklet på en POS-basert modell (fremfor POW som i Bitcoin m.f.) kan du derfor ikke mine ADA.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...