Kort forklart: Bitcoin Cash

I serien Kort forklart tar redaksjonen for seg ulike emner og gir en kortfattet beskrivelse. I denne artikkelen tar vi en kikk på Bitcoin Cash. I artiklene vil vi bruke flere begreper som kan være ukjent for nybegynnere, vår guide Begreper og fraser innen krypto kan brukes for oppslagsverk.

Hva er Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash, kjennegjort gjennom tickeren BCH, oppstod i 2017 som et resultat av hard forks i Bitcoin-nettverket av en gruppe utviklere utilfreds med Bitcoins skaleringsproblemer.

November 2018 oppstod enda en hard fork som ledet til at BCH splittet i to, Bitcoin Cash og Bitcoin Satoshi Vision (BSV). November 2020 oppstod nok en hard fork som førte til skapelsen av Bitcoin Cash ABC (BCHA) i tillegg.

Formålet med Bitcoin Cash er å lage en mer skalerbar plattform, med høyere blokkstørrelse og bedret sikkerhet, mer egnet for raskere og billigere transaksjoner og dermed også som et betalingsmiddel. Forken førte til kontroverser med navnevalget, hvor flere i Bitcoin-miljøet anså det hele for å være en form for svindel og for å utnytte Bitcoins navn, mens Bitcoin Cash påstår at de holder seg til den sanne visjonen for Bitcoin og har utviklet Bitcoin til å bli en betalingsplattform, kontra en store of value slik Bitcoin har blitt til i dag.

Hvordan anskaffe Bitcoin Cash?

BCH kan handles på flere børser, og ser mest handel på Binance, Huobi og OKEx. Per i dag kan BCH ikke handles på norske børser, foruten OTC-sider som tilbyr konvertering.

Bitcoin Cash Mining

Bitcoin Cash, som Bitcoin, er en kryptovaluta som opprettholdes gjennom å bruke PoW-metoden (Proof of Work). Det betyr at man får en belønning for å bekrefte en transaksjon. I tillegg får man en belønning for nye blocker som blir utvinnet. Foreløpig får man utdelt 12,5 BCH for å mine en blokk. Det er vel å merke mye konkurranse fra mining pools og minere som bruker ASICS. Som ved all mining, er det et regnestykke på om det lønner seg hvor en må beregne inn kostnader for strøm og slitasje på hardware.

Lurer du på hvordan du kan komme i gang med kryptovaluta? Sjekk ut vår guide her.

Siste artikler

Kanskje du også liker...