Kommentar: Tether, en tikkende bombe?

Tether har raskt blitt den mest populære og anvendte stablecoin i kryptomarkedet, med over $60 milliarder “trygt” lagret i kryptoen. Den er utbredt, brukt på over 400 kryptobørser verden over med flere altcoins kun paret mot denne. Men en rask kikk under panseret sår tvil, er Tether virkelig så stabil som det later til?

Skjermdump: Coingecko

I skrivende stund er Tether på tredjeplass over de største kryptoene i verden, et godt stykke bak toppen med omtrent 10% av verdien til Bitcoin, og rundt en fjerdedel av Ether, med svimlende $62,5 milliarder i verdier lagret.

Som en stablecoin pegget mot dollar, vil det si at kryptoen selv automatisk regulerer antall og pris gjennom smarte kontrakter for å opprettholde verdien 1:1 mot US dollar. Som de fleste andre stablecoins fikk den virkelig prøvd seg under krakket 19. mai, hvor den igjen som de fleste andre, feilet ganske spektakulært.

Skjermdump tatt den 19. mai på Coingecko av undertegnede.

Stresstesten over alle stresstester, feilet. Når “alle” solgte, enten om det var gjennom margin calls, stop-loss eller i ren panikk, stupte kryptoen ned til 90 cent på det laveste. Siden overkorrigerte den, og så verdi på så mye som $1,08, når “alle” kjøpte seg inn igjen. Det er ikke første gang en stablecoin kneler under presset, men det er helt klart utliggeren som demonstrerer at når det er massiv markedsaktivitet, så sliter Tether like mye som alle andre stablecoins med å holde verdien stabil.

Men, det er ikke det som opptar forfatter mest. For det er et helt annet perspektiv på Tether, som har blitt belyst av flere andre tidligere, men som merkverdig nok ikke får helt den markedsresponsen som en egentlig burde forventet.

For Tether, som selv sier at deres krypto er støttet av faktisk dollar 1:1, ble tatt i denne løgnen for lenge siden. Det stemmer rett og slett ikke.

Samtidig nekter Tether fremdeles å undergå en uavhengig revisjon, mens de fremdeles påstår gjennom egne revisjoner at de har full dekning for alle verdier. Merk at de her, selv om de har blitt tatt i lyve om dette, påstår at de “alltid” har vært 100% dekket. Et rødt flagg i seg selv. Om du også leser selve rapporten, slår revisjonen de selv har lagt ut også fast følgende:

“Our opinion is limited solely to the Consolidated Reserves Report and the corresponding consolidated total assets and consolidated total liabilities as of 28 February 2021m at 11:59 PM UTC. Activity prior to and after this time and date was not considered when testing the balances and information described above. In addition, we have not performed any procedures or provided any level of assurance on the financial or non-financial activity on dates or times other than noted within this report.”

Med andre ord, revisjonen er kun for et fastsatt tidspunkt. Aktivitet før og etter dette er ikke vurdert. Her bør man merke seg at Tether tidligere har fått en bot på hele $18,5 millioner for å ha trikset med bøkene når de ble “verifisert” av et revisjonsfirma for at deres kontobeholdning stod 1:1. Hvor når revisjonen pågikk beholdningen av dollar ble kunstig økt, og når revisjonen ble ferdigstilt pengene forsvant ut igjen. Det er derfor vanskelig å ta deres egne revisjoner seriøst, når de flere ganger tidligere har blitt tatt i ren svindel knyttet til nettopp egne “revisjoner”.

Samtidig er det vel muligens også derfor de ikke tillater en uavhengig og fullstendig revisjon, kan en jo fort tenke seg.

Men mest oppsiktsvekkende av alt, er kanskje hvor få mennesker som faktisk jobber i Tether i dag, kontra hvor massive verdier det rådes over sammenlignet med andre tradisjonelle finansaktører en naturlig kan sammenligne med. For Tether er faktisk blant de største i klassen. Med en samlet verdi på $62 milliarder i dag, burde en kanskje forvente at det ville være horder av ansatte som hjalp til å råde over disse verdiene, når de som en av verdens største finansaktører rivaliserer med giganter som Vanguard og Blackrock i verdier, begge som har over 15 000 ansatte og vel så det. Tether derimot? De har 13, i følge LinkedIn. Ikke 13 000 altså. Kun 13.

Det vil altså si at det er et minimalt antall personer som råder over enorme verdier, i et selskap som har blitt tatt i å lyve og forfalske revisjoner flere ganger, motsetter seg uavhengig kontroll, er eksponert på over 400 kryptobørser hvor flere kryptoer kun er paret mot disse.

Hva skjer om korthuset kollapser?

En tanke som bør sende iskalde gysninger nedover ryggen på de aller, aller fleste.

Følg meg gjerne på Twitter! @KryptoKonrad

Siste artikler

Kanskje du også liker...