Kommentar: So long and thanks for all the hash

Bitcoin har nettopp gjennomgått et historisk skifte. Etter en massiv FUD-kampanje med røtter i Kinas nye antikrypto-holdning, hvor tusener av Bitcoin-minere har blitt tvunget til å stanse all virksomhet i landet, har det digitale gullet sett en nedjustering i vanskelighetsgraden for å utvinne nye blokker på enorme 28%, ulikt noe annet i hele kryptoens historie.

Source: Glassnode
Bilde: Grafen viser den massive justeringen i vanskelighetsgraden for utvinning av nye blokker, Glassnode på Twitter

Med det har den største kryptovalutaen av de alle atter en gang bevist at den er kommet for å bli. Satoshi Nakamoto, den mystiske bakmannen og Bitcoins grunnlegger, var uten tvil et geni på linje med andre historiske matematikere som Copernicus, Einstein og Leibniz. En av hans største prestasjoner, foruten å lage Bitcoin selv, var å legge inn en automatisert vanskelighetsgradsjustering for å utvinne nye blokker. Det gjør at kryptoen selv justerer hvor mye regnekraft som må til før en ny blokk blir utvunnet basert på hvor mye hashrate, den kombinerte regnekraften, som er tilgjengelig i nettverket. Det gjør også nettverket sikrere og mer robust mot angrep. Bitcoin regulerer seg selv derfor automatisk etter hver 2016 blokk er utvunnet, noe som tar rundt 2 uker da en blokk tar omtrent 10 minutter å utvinne.

IT JUST WORKS - Steve Jobs Says | Meme Generator
Bilde: Den klassiske memen “It just works” inspirert av Apples reklamekampanje rettet mot Microsoft rundt årtusenskiftet, Memegenerator.net

Igjen demonstrerer Kina hvorfor “desentralisert” er et nøkkelbegrep i kryptoverden. Teknologien fungerer, selv i krisetider og i motbør. Samtidig som Kineserne gjør seg selv en massiv bjørnetjeneste ved å kaste fra seg posisjonen i markedet og trekke ut omtrent halvparten av den totale hashraten, tar andre aktører raskt over og virksomheter flyttes til andre land som Kazakhstan for å unnslippe Kinas lange regulatoriske klør. Amerikanske land, med erkerivalen USA i teten, legger også til rette for å ta imot kryptominere med åpne armer. Bitcoin flagger hjem igjen, til frihet og demokrati.

Proof of Work-modellen har også fått mye kritikk underveis, etter misvisende kampanjer om klimautslipp knyttet til Bitcoins energiforbruk. Nye beregninger basert på en undersøkelse fra Bitcoin Mining Council viser at 56% av energien nå kommer fra fornybare kilder. Kanskje det fører til at Tesla atter igjen vil godta Bitcoin, hvem vet.

Dog viser siste tids hendelser hvorfor PoW er rett for Bitcoin eventuelle klimautslipp til tross, og den gamle tropen at Bitcoins teknologi følgelig er “gammeldags”, er feil. Ulike bruksområder gir forskjellige behov, noe vi nå har fått en god demonstrasjon på. For med PoW, så er slike begivenheter vi nå har vært gjennom, helt uproblematisk.

Med det kan vi rette en stor takk til Kina enn så lenge. So long and thanks for all the hash.

Følg meg gjerne på Twitter! @KryptoKonrad

Siste artikler

Kanskje du også liker...