Mitt første møte med Safemoon var på Facebook i mars. En titt på navnet og supply cap på trilliarder var alt jeg ga den for å danne mitt første inntrykk. Safe moon liksom, ærlig talt. Hvem er det som går på dette?
Vi var ikke rent få i starten som bare lo av hele greia og tenkte dette var humbug, og følgelig advarte interesserte mot å investere i noe, som ganske åpenbart, var laget for å tiltrekke seg sultne og kanskje mindre kritiske investorer og gamblere basert på navnet alene. Bare tåper går på denne smellen tenkte vi nok kollektivt alle mann og kvinner, mens vi klappet oss selv fornøyd på skulderen.
Så feil kan en jo ta.
Tiden gikk og Safemoon ble stadig mer populært. Daglig først, så timelig og nærmest hver minutt kom det spørsmål om Safemoon på ulike grupper. Det ville ingen ende ta. Selv store nyhetsmedier begynte å skrive om den, og det tok skikkelig av i midten av april, en knapp uke siden.

Safemoon skjøt i været og prisen gikk til månen. På sosiale medier, hvor alt fra betalte Youtubere lagde haugevis med videoer, til TikTok-kampanjer fra ungdommer som påstod de var milliardærer fordi de hadde kjøpt en milliard tokens uforstående til konsepter som supply cap, gjorde Safemoon sin seiersgang.
På en knapp måned har kryptoen skutt gullfasanen og oppnådd over $4 milliarder i markedsverdi, noe som gir den en solid plassering på Topp 100 foran solide prosjekter som The Graph, DigiByte og Holo for å nevne noen. Til og med PanCakeSwap, hvor Safemoon først ble lansert, oversteg den i verdi. For BNB, som Safemoon paret mot, og BSC som den bygger på, har det også gitt fult utslag med transaksjoner i verdi for mer enn dens opphaver, Ethereum.
Investorene fikk jo rett likevel?

Men bak fasaden skulle det vise seg at ikke alt var like på stell. Waronrugs, den populære og kjente grasrots kryptorevisjonsbevegelsen, tok en tit på understellet og ga en nedslående dom.
Eieren av Safemoon hadde tilgang til mer enn 50% av dens likviditet og nekta å fikse det. Det var fult mulig for vedkommende å trekke ut alt i en såkalt rug pull.
Drivstoffet gikk ut av raketten. Safemoon krasja hardt og var en periode ned over -70%. Flere solgte i panikk og med det var sagaen over.
Trodde vi.

Siden har faktisk utvikleren satt (mesteparten av) midlene av og låst dem til 2025, og kursen har korrigert og tilliten er tilbake. Tilsynelatende, for det gjenstår en god del midler.
Flere som solgte seg ut har gått inn igjen og i skrivende stund har Safemoon flata nokså ut kursmessig.
Det skal også nevnes at Waronrugs også er beskyldt for å være rug pullers selv, i en artikkel postet i desember i fjor.
Samtidig er det viktig å påpeke at Safemoon fremdeles deler alle likhetstrekk med en Ponzi. Den er jo faktisk designet for å være nettopp dette, noe de selv sier på sine hjemmesider.
Den har ingen produkter. Det er kun en smart contract som tar midler fra noen som kjøper eller selger, og fordeler dette blant hodlerne, hvor en del av dette også går til pool og blir brent.
Thats it. Det er Safemoon kort forklart.
Så påstår de at det skal komme med haugevis av ting etter hvert. Jaja, kanskje, kanskje ikke. Det får tiden vise.

Så hvorfor er dette en Ponzi? For de som ikke kjenner til begrepet, lar jeg wikipedia stå for forklaringen:
Måten Ponzi-svindelen gjennomføres på er å lokke investorer med eventyrlig avkastning på investeringer. Dersom en investor ønsker å teste systemet får han utbetalt sin investering med gevinst, og han blir da et vitne på at systemet fungerer som forespeilet. I realiteten er det nye medlemmers investeringer som finansierer gevinstene til dem som ønsker å ta disse ut, og medlemmer som opplever å kunne heve gevinst av sine investeringer kommer gjerne tilbake og investerer mer. I de fleste tilfeller belønnes også medlemmene for å verve nye investorer for å kunne sikre tilførsel av ny kapital.
Så, en Ponzi er altså en form for pyramidespill, hvor tidlige investorer er avhengig av nye investorer for å øke sin avkastning. Slik Safemoon selv beskriver seg, med andre ord.
Dette er ikke unikt for Safemoon. Det er tonnevis av altcoins som gjør dette, enten direkte eller indirekte. Doge er et godt eksempel her. Ingen kjøper Doge fordi de tror det er et bra prosjekt. De kjøper det fordi de tror den skal nå $1. Hypen gjør at DOGE er på god veg, selv om de fleste nok selger seg ut rett før den når dollaren, om den noen gang kommer til det annonserte målet. Om en er smart, vertfall.
Det finnes haugevis med andre eksempler på dette i kryptoverden. Men Safemoon var den første som satte dette i system og bygget sin tokenenomics rundt det.

Skal du investere i Safemoon først nå, må du virkelig ha klart for deg en ting: Du er egentlig alt, alt for sent ute. Market cap er allerede enorm. Nå skal jeg ikke påstå at den ikke kan klarte ytterligere, det er helt umulig å si hvordan og hvor Safemoon ender. Men kjøper du deg inn nå, er risikoen mildt sagt skyhøy. Har du alt kjøpt deg inn? Fint for deg, kom deg ut mens leken er god, eller sikre i det minste en del av gevinsten din om du velger å leke videre.
Safemoon går utvilsomt ned i kryptohistorien som altcoinen som definerer dette bullrunnet. Den har gytet utallige kloner og nok en gang satt krypto på kartet som en nokså useriøs affære for hvermannsen. Det er jo litt synd at det alltid skal ende som dette, hvor solide og virkelig gode prosjektet havner i skyggen av det evige profittjaget.
Men historien er jo, som kjent, dømt til å gjenta seg selv.