Kommentar: Ja, Bitcoin er faktisk det nye gullet.

Forfatter er ikke økonom og gir ikke investeringsråd. Dette er redaktørs personlige mening og ikke en oppfordring til å investere i Bitcoin.

Verdensøkonomien er i endring. Pandemien har snudd opp ned på alt, og sentralbanker verden over trykker penger i full galopp for å holde økonomien i gang. Bakrusen av gildet er inflasjon. Vi merker kanskje ikke så mye til det enda, selv om du i realiteten har mistet mye kjøpekraft siste året. Og verre kan det bli.

Det hele kan låte dystopisk, men heldigvis har vi et botemiddel. En måte for hvermannsen, du og jeg, å sikre våre aktiva. Våre hardt ervervede valuta, arven og fremtiden til våre barn. Flere private aktører og selskaper ser dette og setter det på balansen, i Norge og i verden. En måte å spre ut risikoen mot den evigvarende trykkingen og devalueringen av fiat som finner sted over alt.

Vi snakker selvsagt om Bitcoin.

Elon Musk, en Bitcoin-entusiast

Hvorfor setter så mange store selskaper, milliardærer og vanlige mennesker verden over pengene sine i Bitcoin? Hva kan Bitcoin by på, som andre aktiva ikke kan? Svaret er egentlig, ikke så mye, annet enn at du fysisk kan oppbevare Bitcoin selv. Det er desentralisert. Samtidig som det har et fastsatt antall tilgjengelig, som vil si at det er inflasjonssikret. Bit merke i den.

Skal et selskap kjøpe gull for milliarder som inflasjonssikring, så må de også oppbevare det på et eller annet vis. Hva er enklest å lagre tror du? Hvis du som privatperson selv skal oppbevare store aktiva, hadde du da valgt å ha en gullbarre hjemme? Eller så kan du jo sette penger i banken tenker du fremfor volatil krypto? Da har jeg dårlig nytt til deg, Norske Kroner er faktisk veldig volatile de også. Se på grafen under. Dette er norske kroner mot dollar. Selv om pilen går opp her, så er faktisk ikke det bra for deg. Det betyr at din kjøpekraft mot verdensvalutaen synker.

Skjermdump: USD mot NOK, Norgesbank.no

Det vi importerer blir dyrere, noe som i realiteten er nesten alt du konsumerer. Selv mat importerer vi, samtidig som vi bygger ned landbruket i Norge og til stadighet bygger midt i matfatet. Kornlagrene som tidligere var å finne i alle Norges byer er også borte. Forstå det den som kan. Men det blir en digresjon til et annet tema, som også opptar meg, men jeg skal spare dere for nå.

Sågar dollar, som trykkes i store mengder, og nå med neste stimuluspakke vil trykkes enda mer, ser en volatilitet. Jeg er ingen økonom. Men om du hiver ut masse dollar, som ikke er sikret mot en annen aktiva vel og merke og du i teorien kan trykke så mye du vil av, hvordan kan da kjøpekraften ikke bli påvirket av dette?

Image
Grafen viser mengden USD tilgjengelig.

Denne grafen viser mengden USD tilgjengelig. At grafen går opp her, er også negativt for deg, men dobbelt sådan, fordi du må slenge den norske grafen på i tillegg.

Samtidig skjer det ting med gull også. Det tradisjonelle aktivumet, den tidligere standarden til alle verdens penger frem til starten av 1900-tallet. Tidligere det man kjøpte for å sikre seg mot inflasjon, men som har sett en masseflukt over til Bitcoin blant yngre og stadig eldre mennesker.

Hva er den store forskjellen mellom gull og Bitcoin? Første nevnte er et element det finnes begrenset, men store forekomster av på planeten vår, og uhorvelige mengder av i solsystemet. En enkelt asteroide, 241 Germania, inneholder mer verdi i gull en hele verdensøkonomien i GDP samlet. Hele verdensøkonomien. Smak litt på den. Nå se for deg asteroidemining, som faktisk ikke er så sci-fi lengre som du kanskje skulle tro. Men om du heller vi holde beina på jorden, så utforskes det nå å utvinne mineraler på havbunnen, deriblant gull.

Absurd nok er det de som mener at Bitcoin er til skade for miljøet. Jeg ler. Sammenlign det med gull, du, og kom tilbake til meg.

Bitcoin derimot, det har et fastsatt antall på 21 millioner BTC, totalt. Det finnes ikke mer enn dette.

Nå se for deg, du er et selskap i Norge. Du trenger en store of value. Hvorfor skal du ikke oppbevare aktiva i Bitcoin? Hvorfor skal du som privatperson ikke oppbevare aktiva i Bitcoin? Hvorfor skal AS Norge ikke oppbevare aktiva i Bitcoin?

For ja, Bitcoin er nok det nye gullet, og det finnes få argumenter mot.

Følg meg gjerne på Twitter: https://twitter.com/KryptoKonrad

Siste artikler

Kanskje du også liker...