Kommentar: Den historiske Bitcointhrilleren

Dagen i dag har vært ekstraordinær. Selv innen krypto, har dagens krasj vært anormal. For mange har det vært en oppvekker, for andre har det ført til likvidering og store tap.

Flere børser knelte og meldte om problemer på grunn av den massive pågangen. Selv stablecoin-bautaer som Tether besto ikke stresstesten og knelte på det verste.

Skjermdump: Coingecko

Bitcoin fikk et stup ned til 30-tallet, i en enorm korreksjon ulikt noe annet, til en posisjon kryptoen ikke har holdt siden januar.

Min medfølelse går ut til de som er både Teslafans og Bitcoinfans i dag. Dere har hatt ei hard uke.

Mange spør seg nå, hva var det som skjedde? Hvorfor krasjet Bitcoin?

Hva som egentlig utløste det hele, er fremdeles ikke sikkert. Det vil derimot uten tvil komme mange spekulasjoner og konspirasjonsteorier om denne historiske dagen i tiden fremover. Alt nå verser det ryker om at alt fra at morgendagens deadline for Tether førte til rugpull da den er dømt til å feile, til at markedet blir manipulert av større aktører som vil sikre billige posisjoner før kryptofondene lanseres i USA.

Alt slikt må en ta med en gigantisk klype salt.

Se for deg at denne lille krabaten driver med utvinning av salt, ikke kull. Omtrent såpass bør du ta høyde for når du leser rykter og spekulasjoner de kommende dagene.
Bilde: Wikimedia

Det som til gjengjeld er klart, er at en slik massiv bevegelse er naturlig selvforsterkende. Stop-loss og til dels likvideringer på margin calls bidrar til å gi fallet moment og fører til slutt til en “perfekt storm”. Når man spør “hva skjedde”, så er det trolig svaret. Den utløsende faktoren kan være helt uskyldig. Resultatet kan være katastrofalt.

Så får vi håpe at det er en oppvekker til de som driver regelrett gambling med både ponzicoins og margin trading.

Til slutt så stanser kollapsen. Man når en bunn og prisen skyter opp igjen. Denne bunnen fant Bitcoin rett over $30 000. Nå ligger den på ca. $36 000, men har ikke funnet plassen sin enda. En typisk volatil bounce etter et prisras slik som nå.

Skjermdump: Binance BTC bunn på 30 004,24

Samtidig har flere alts blødd tilsvarende kraftig, og noen attpåtil verre. Shiba Inu så på det verste et fall på over -50%, en skjebne den ikke har hatt alene.

Muligens kryptomarkedet bruker denne muligheten til å kvitte seg med litt dødt kjøtt slik som disse høyst spekulative ponzikryptoene. Det får tiden vise. Jeg vet hva jeg hadde gjort.

I tillegg har det vært mye FUD siste tiden. Kina har (igjen) besluttet å forby krypto (lykke til). Musk har hatt sin triade. Vitalik rugpulla 3 populære tokens, og hylekoret gjør en nærmest nostalgisk til den kalde krigen så mye den skriker om den store røde bjørnen som skuler så stygt på markedet.

Ahhh den kalde krigen. Når menn var menn, og fienden var store røde bjørner fra Øst.
Bilde: Reddit / Kipling

Da kan det være lurt å ta et realt magetrekk eller ti. Se på kartet. Zoom ut. Raset er over. Mye har tapt mye og noen har tapt alt. Om ikke annet, så har du nå opplevd (og forhåpentligvis overlevd) det historiske Bitcoinkrasjet i 2021.

Selvsagt kan ingen med sikkerhet si at det hele er helt over, men det er trolig flere kryptoer som har overkorrigert. Det er nå det kan være gode muligheter for den rette investoren.

Lenge har kampropet BTFD ruget over kryptolandskapet.

Dagen i dag gir en sjelden god anledning til å følge kallet.

Siste artikler

Kanskje du også liker...