I det som later til å bli en tradisjon, klarer verdens mest totalitære stat igjen å true verdensøkonomien. Denne gang ved at den tiåriglange boligbobla endelig står i fare for å sprekke.
Vi snakker selvsagt om Evergrande, en av verdens største eiendomsutviklingsfirma, som nedsyltet i gjeld ved konkurs risikerer å igangsette en dominoeffekt finansinstitusjoner ikke har sett maken til siden 2008. En kaskadeeffekt som kan rokke med hele verdensøkonomien.
Panikken som er i ferd med å bre seg om den ganske jords aksjebørser, utelater ikke kryptobørsene heller. Mange vil nok tenke at krypto vil være en frihavn når det stormer som verst i alle slags finansbasarer. Men dessverre er dette lite trolig. Krypto er kommet for langt til det.
For når vi endelig har kommet dit hen at institusjonene har begynt storstilt handel i krypto, er vi også desto mer bundet opp til den generelle verdensøkonomien. Når og hvis den kinesiske giganten går dunken, er det bankene og institusjonene, spesielt i Europa, som tar den verste støyten.
Det betyr at de må dekke inn sine tap, og det gjør de ved å likvidere verdier. Aksjer, fond, obligasjoner og selvsagt nå, krypto. Om vi får en dommedag, eller krakk på lik linje med økonomien ellers er ikke godt å si, men å tro at dine digitale aktiva vil slippe billig unna, er i beste fall naivt.
Skjebnen til Evergrande er enda ikke avgjort. Kinesiske styresmakter vil antakelig måtte trå til, på et eller annet vis. Kommunistpartiet i Kina har ikke råd til å tape ansikt. Den sosiale uroen det vil medføre når millioner av kinesere mister alle sine sparepenger.
Om redningen blir stor nok, eller kommer tidsnok, er fremdeles uvisst. Uansett er det nok best å stålsette seg. Det kan bli mange røde dager fremover.
Årets andre Kinasmell er på veg.