Kommentar: Kina forbyr Kryptovaluta igjen. Er det annerledes denne gang?

Kina annonserte sist uke at de forbyr kryptovaluta (igjen). Er det noe som tyder på at det er mer hold i forbudet denne gang?

Kina har brukt ulike argumenter når de tidligere har forbudt kryptovaluta. Forrige gang var det miljøvern, denne gangen forbyr de finansinstitusjoner å tilgjengeliggjøre tjenester relatert til kryptovaluta transaksjoner, som i praksis vil bety at det blir vanskeligere for vanlige mennesker å veksle verdier mellom kryptovaluta og FIAT. Siden dette er ca. 8 gang Kina forbyr kryptovaluta de siste årene stiller mange seg spørsmål om forbudet får noe effekt denne gang, eller om det blir enda et tomt forbud fra myndighetenes side. Hendelser i helgen kan tyde på at de denne gang faktisk mener det.

Kinesisk børs lukker dørene

På mandag meldte Huobi (huobi.com en kinesisk børs og mining forhandler). At de stenger ned tjenesten for innenlands kunder.

Samtidig meldes det om at nesten samtlige mining operasjoner i Sichuan stenges ned. Sichuan er et område i kina hvor det er tilgang til store mengder billig strøm og arbeidskraft. Regionen står for 9,66% av den totale Bitcoin Hashraten per dags dato.

Mye tyder altså på at Kinesiske myndigheter mener alvor denne gang. Det naturlige spørsmålet mange da stiller seg, hvorfor skulle de ikke mene alvor denne eller de andre gangene, er det noen grunn til at de sier en ting men egentlig mener noe annet?

Kinas forsøk på å bli en seriøs produsent av databrikker

De alle fleste har fått med seg at verden er inne i en periode hvor det er stor mangel på databrikker, eller halvledere om du vil, noe som har påvirket produksjon av alt fra telefoner til biler. I dag pågår nesten utelukkende all produksjon av halvledere i land som enten ligger i Vesten eller som er økonomisk og militært alliert med Vesten. Dette betyr at Kina står i en svært uheldig posisjon. Det finnes et solid unntak til dette og det er innenfor ASIC brikker til Bitcoin minere. Her er Kina suverent ledene og dette har vært en viktig brikke i Kinas forsøk på å bygge en egen halvleder industri, det er derfor det sannsynligvis sitter langt inne for myndighetene å forby nettopp kryptovaluta fordi dette vil torpedere Kinas inntog i halvleder-markedet. Samtidig ser man at flere av de store produsentene nå er utsolgt med lang leveringstid på produkter, noe man får et raskt bilde av hos blant annet Bitmain. Så et eventuelt forbud har kanskje mindre effekt på halvleder industrien enn man kan frykte.

Hendelsen som gjorde at Kinesiske myndigheter ikke kunne sitte stille

Kinesiske myndigheter er første land ut i å lansere en egen digital valuta, Digital Currency Electronic Payment (DCEP), Digital Yuan. Denne inneholder en rekke egenskaper som er bra for myndighetene men mindre bra for forbrukerne. Denne valutaen er også lansert som en motvekt mot de desentraliserte kryptovalutaene. Flere rapporter tyder nå på at adopsjonsraten til Digital Yuan er svært lav, på tross av at kinesiske myndigheter deler ut gratis penger. Dette betyr i praksis at Kinesiske myndigheter sannsynligvis ikke har noe annet valg enn å forby øvrig kryptovaluta for å prøve å redde sin egen sentraliserte digitale valuta. Jeg tror personlig at Kinesiske myndigheter må balansere mellom å vokse innenfor halvleder markedet vs. det å få bred omslutning og adopsjon av egen digital valuta.

Per dags dato virker det ikke som de kan få begge deler, selv om de desperat prøver.

Siste artikler

Kanskje du også liker...