Hvordan komme i gang med kryptovaluta

De siste månedene har man kunnet lese flere artikler om at både Bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer har nådd nye rekorder. Mange lurer nok på hvordan de også kan komme i gang med å handle kryptovaluta.

Det som tidligere kun var for avanserte IT-brukere, er i dag like enkelt som å handle alle andre aksjer og verdipapirer. Under tar vi for oss det du må vite før du begynner.

Risiko

All handel kan medføre risiko for å tape deler av, eller hele investeringen. Du bør derfor aldri investere mer enn du har råd til å tape. Kryptovaluta er som kjent veldig volatilt og det kan være store svingninger i markedet. Pump and dump-agendaer er frekvente. Vær også obs på utstrakt svindel på sosiale medier, og vær varsom for børser som ikke er anerkjent i markedet. Du bør heller aldri dele din private nøkkel med andre, eller dele kontoen på børser med andre. For å minimere risiko kan man sette opp egen lommebok.

Børser i Norge

Det finnes flere populære og anerkjente børser som kan tilby ulike kryptovaluta og finanstjenester. Skal du kjøpe kryptovaluta, er dette den sikreste og enkleste måten å gjøre det på. Børsene er underlagt Know Your Customer, som vil si at man må verifisere identitet for å registrere en brukerkonto. Du må også ha fylt 18 år for å registrere brukerkonto. Børsen lager en lommebok til deg som oppbevarer dine kryptovaluta. I Norge finnes 3 børser.

Det er:

MiraiEx/Firi – Affilliatelenke (ved å registrere deg via denne lenken støtter du Kryptoguiden og du får en registreringsbonus på opp til Kr 200) eller Direktelenke (uten å støtte Kryptoguiden og registeringsbonus) – Du må være over 18 år for å registrere brukerkonto.

Bitnord – Vervelenke (ved å registrere deg via denne lenken støtter du Kryptoguiden og du får en registreringsbonus på opp til Kr 100) eller Direktelenke (uten å støtte Kryptoguiden og registreringsbonus) – Du må være over 18 år for å registrere brukerkonto.

Norwegian Block Exchange – Affilliatelenke (ved å registrere deg via denne lenken støtter du Kryptoguiden og du får en registreringsbonus på opp til Kr 50) eller Direktelenke (uten å støtte Kryptoguiden og registeringsbonus) – Du må være over 18 år for å registrere brukerkonto.

OTC-handlere i Norge

OTC er et begrep fra finansverden som betyr “Over the Counter”. En OTC-handler betyr at du ikke kjøper av andre deltakere på en børs, men direkte fra OTC-handleren, hvor denne part selv har satt prisen. Å kjøpe av en OTC er like trygt som å kjøpe på en vanlig børs. I Norge har vi flere OTC-handlere av krypto.

Det er:

Bitmynt (Direktelenke).

Kaupang Krypto (Direktelenke).

Bitruption (Direktelenke).

Handlekrypto (Direktelenke).

Mangler du på listen? Send oss en melding så legger vi deg til.

Kryptoguidens favoritt: MiraiEx/Firi – Norges største kryptovalutabørs

image

Norske MiraiEx har på kort tid blitt den suverent største norske børsen for handel av kryptovaluta. De var også den første børsen som registrerte seg hos Finanstilsynet i 2019 under det nye regelverket for veksling og oppbevaring av kryptovaluta. MiraiEX tilbyr foreløpig handel i fem forskjellige kryptovalutaer og man overfører penger via bankkonto.

Plattformen er enkel å bruke og man verifiserer seg med BankID og VIPPS.

Vurderer du å åpne konto på MiariEx? Gjennom vår affilliate-lenke får du en velkomstbonus på opp til 200kr i krypto og bidrar til å støtte Kryptoguiden.no – Du må være 18 år for å registrere deg.

Ønsker du ikke å bruke vår affilliate-lenke? Registrer deg uten her.

Børser og OTC i utlandet

Større anerkjente utenlandske børser inkluderer slike som Binance og Coinbase, hvor Binance er blant de med størst utvalg av altcoins.

På børsen vil du ha en egen lommebok som kun er tilknyttet denne børsen. Vær obs på at det kan medføre at din lommebok blir utsatt for angrep dersom hackere angriper børsen, noe som har forekommet tidligere. For å minimere risiko kan man derfor sette opp egen lommebok.

Skatt

Du er pliktig å betale skatt på all gevinst av kryptovaluta. Det er du som er ansvarlig for at rett informasjon sendes til Skatteetaten. Du må skatte på gevinster, men du kan også trekke fra tap og andre elementer ved kryptovaluta, som utvinning.

I Norge finnes per i dag et selskap som har spesialisert seg på skatt og kan automatisere deler av skatteberegningen:

https://www.kryptosekken.no/

For mer informasjon om beskatning av virtuell valuta, se Skatteetatens nettsider

Guider og tips

Internettet florerer av informasjon om krypto og det kan være en jungel både for veteraner og nybegynnere å finne frem. Derfor har vi også lagd en egen guide til Hvilke kryptovaluta en bør kjøpe når man skal komme i gang.

Under lister vi også et par sider som kan være smarte å følge med på:

Coingecko – Gir deg oversikt over markedsverdi og posisjon til de fleste krypto. Siden er søkbar og vil gi informasjon om total supply, tilgjengelighet og prisutvikling med historikk.

Cryptorank ATH – Nokså lik Coingecko, men denne siden gir deg også god oversikt over siste ATH med pris og dato.

CoinMaketCap Exchanges – Enda en som er lik Coingecko, men her har du også en god oversikt over ulike børser med omsettingsvolum og score på børsen.

I guide-serien Kort forklart går vi gjennom ulike coins og emner, og i guiden vår for begreper og fraser blir du kjent med uttrykk innen krypto. Lurer du på hva kryptovaluta faktisk er, så har vi en forklaring på det også. Vi legger regelmessig til nytt innhold og nye guider på Kryptoguiden.no, så stay tuned!

Vi ønsker deg lykke til!

Siste artikler

Kanskje du også liker...