Hvilke kryptovaluta bør jeg kjøpe?

Så du har tatt steget, lest Kryptoguidens “Hvordan komme i gang med kryptovaluta”, og tenker du skal handle dine første krypto.

Gratulerer!

Nå begynner en reise hvor du kan utforske og ta del i spennende ny teknologi som vil påvirke samfunnet i både stor og liten grad fremover.

Men hvor begynner man? Hva skal man egentlig kjøpe?

Nå er ikke vi finansielle rådgivere, en setning du garantert kommer til å lese mange ganger når du søker etter råd innen investeringer og krypto, så vi skal ikke fortelle deg hva du skal kjøpe.

Men en pekepinn, det kan vi gi deg.

Først må vi nesten gå gjennom noen smarte tips og litt sånn du bør ta høyde for, før du begynner. Om du ikke vil lese dette kan du hoppe over ved å trykke her.


Goal Posts
Bilde: Creative Commons

Sett et mål for investering din

Det aller første du må gjøre er å identifisere hva målet med din investering skal være.

Kjøper du krypto bare for gøy og underholdning? Har du korttids perspektiv eller langtids? Skal du bruke kryptovaluta for verdisikring eller sparing? Skal du drive med spekulasjon og trading?

Det finnes 100 grunner til å drive med krypto og 100 forskjellige målsettinger. Når du har klart for deg hva du ønsker å oppnå, først da bør du gjøre ditt første kjøp.


Foto: Creative Commons

Bull eller bear

Når du begynner med krypto vil du enten høre at vi er midt i et “bear market”, eller et “bull market”.

Hvilken periode du kommer inn i markedet på vil også ha noe å si for hva som er tryggest å kjøpe. Er vi i et bear market, så vil det si at alle kryptoer har generelt lav pris, fordi markedet “sover som en bjørn i hi”. Da er det lavere aktivitet enn ved dets motpol, “bull market”, og det gjelder å identifisere de kryptoene som var populære sist bull run og investere i disse.

Når vi er i et bull marked, så er det litt annerledes. Da er det verdensomspennende hype etter krypto, og det kommer stadig nye tokens og alt går tilsynelatende opp. Markedet er rett og slett som en løpsk okse. Har du investert i bear marked, så er du en garantert vinner nå nesten uansett hva du gjør. I et bull marked vil de største kryptoene som regel stige veldig mye i starten, før de dabber litt av mot slutten. Gode investeringsobjekter når du kommer litt sent inn er altcoins som markedet enda ikke har fått øyne for og gjeldende trender. Det beste er bare å følge med og hoppe tidlig på hypen, men stå over å kjøpe seg inn når en token går mot en ny all time high, for da synker den som regel etter i en korreksjon. Men da kommer også kjøpsmuligheten. Slik går markedet en periode, opp og ned. Da kan man følge dette “buy low, sell high” prinsippet. Timer man det bra, så er det store muligheter for gevinst. Men for all del, husk nå at du ikke må investere mer enn du har råd til å tape. For plutselig kjøper du deg inn på en topp som aldri kommer tilbake.

I et bull market vil det som regel også komme enormt mange nye tokens. Noen av disse vil være ren pump and dump og ponzi. Andre igjen vil være gode investeringer. Da er det lurt å gjøre sin DD før man investerer i disse.


Students researching in the new lab
Bilde: Creative commons

Gjør din DD

DD, eller due diligence, også kjent som “selskapsgjennomgang” på norsk, betyr å sette seg inn i investeringsobjektet. Her på Kryptoguiden har vi en artikkelserie som tar for seg ulike krypto og emner, men vi har langt fra alt – ei heller vil vi noensinne klare å dekke over alle de forskjellige kryptoene. Det finnes rett og slett for mange, og vi kan vanskelig å favne over alle.

Det er en jungel, rett og slett. Så at det kan virke helt umulig å vite hva en skal kjøpe er ikke et ukjent fenomen, selv ikke for kryptoveteraner.

Det du derimot kan gjøre når du først finner noe som virker interessant, er å først sjekke om det er en shitcoin ved å følge disse enkle stegene.

Så kan du veldig enkelt sjekke om det er et dødt prosjekt på Coinopsy. Finner du det på listen der, egner det seg trolig ikke som et investeringsobjekt.

Har du kommet over noe som er helt nytt, kan du også bruke Tokensniffer til å sjekke om kryptoen bare er en kopi av en annen.

Husk å stille kritiske spørsmål underveis, og ta ikke for gitt at det du leser på for eks. Reddit, Twitter eller sosiale medier presenterer det hele bildet. Som regel vil noen som er investert i en krypto forsøke å lokke andre til å investere, fordi vedkommende selv vil gagne på dette ved at prisen går opp. Mange bruker også betalte tjenester for å hype sine krypto og skape aktivitet rundt dem ved bruk av boter, så det er fort gjort å bli lurt.


Bilde: Bitcoin og Ethereum

Gull og sølv

Så hva bør du faktisk kjøpe da?

Hvis vi ikke har skremt deg bort helt enda, så sitter du sikkert og lurer på hva du egentlig bør kjøpe, og når vi skal komme frem til poenget og gi deg gode tips om spesifikke investeringer.

Så okey, here we go. På eget ansvar!

I krypto så har vi 2 bautaer. Den første har du garantert hørt om, og det er selvsagt Bitcoin. Det digitale gullet.

Den andre har du sikkert også hørt om; Ethereum, ofte kalt det digitale sølvet.

Bitcoin – Begge disse egner seg som investeringsobjekter, uansett hvilket perspektiv du har. For Bitcoins del, fordi det er originalen. Alle andre kryptoer kalles for altcoin. Bitcoin er kryptoen flere og flere bruker som verdisikring, noe den er veldig egnet til pga. dens lave inflasjon og lave supply cap. Det kan du lese mer om her. Om du skulle kjøpe denne når den er på topp, så vil den (nesten) helt sikkert komme opp igjen neste syklus. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet.

Ethereum – Ether er den største altcoinen. Den egner seg som investeringsobjekt fordi den var først ute med støtte for smart contracts og kjører en stor del altcoins på sin egen blokkjede. Dette kalles for et ERC-20 token, en krypto som eksisterer på Ethereums blokkjede. Det betyr at det er veldig stor etterspørsel for Ethereum og det er en integral del av flere større systemer, prosjekter og bedrifter som driftes gjennom Ethereum-nettverket. Som Bitcoin, kjøper du denne på topp, er det bare å vente.


START: The Fields of Athenry 10KM Road Race 2014
Bilde: Creative Commons

Konkurrentene

Ethereum er nok den som møter mest direkte konkurranse pga. dens støtte for smart contracts. Men ingen av disse er særlig godt egnet som et betalingsmiddel for mindre transaksjoner, fordi begge har nokså høye transaksjonsgebyrer på grunn av skaleringsproblemer, men det finnes selvsagt løsninger for det også.

Innen krypto finnes det uhorvelig med bruksområder, og blokk-kjedeteknologi brukes til så mye mer enn det. Under nevner vi noen av de største konkurrentene og aktørene innen sine områder med en generell analyse basert på historiske data.

Binance Coin – BNB er Binance, en av de største børsene i verden, egen token. Det Binance har gjort lurt i er å herme etter Ethereum. Binance har en egen variant av ERC-20, som de kaller for BEP-20, som gjør det mulig for andre tokens å kjøre på deres egen Binance Smart Chain, representert via Binance Coin på Ethereum-nettverket. Binance har et enormt nettverk basert på dette prinsippet som har kopiert Ethereum, som Binance veldig bevisst fører sine kunder over på, og gjør at Binance Coin ser mye vekst. Det gjenstår enda å se hvordan kryptoen vil gjennomgå neste bear market, men det er ikke usannsynlig at den vil oppføre seg som Ethereum. Gitt at Binance pumper den så vil den antakelig fortsette å stige så lenge det varer.

XRP – Ripples token XRP har vært et veldig betent tema i kryptomiljøet, i en nokså polarisert debatt. Ripple Labs ble anklaget for juks og fanteri av det amerikanske verdipapirtilsynet SEC, som forsvarte seg med at de ikke hadde gjort noe som ingen andre hadde, og skulle de siktes måtte alle det. Enden på visa er fremdeles ikke skrevet, men for SEC ser det ikke bra ut. XRP lå derfor lenge bak resten av markedet, men ser nokså mye vekst nå som det ser ut som at de vil gå mot en avklaring og vinner saken eller det blir forlik. Ripple har flere store samarbeid på gang med banker verden over, og er definitivt en krypto en bør følge med på og vurdere å ha i langtidsporteføljen.

Dogecoin – Doge ble laget for spøk og moro, og har aldri vært mer enn det. Den har derimot, på grunn av at den er den første populære “meme token”, sett enorm publisitet fra nyhetsmedier verden over, som ofte bruker den som eksempel om de skal dumme ned kryptovaluta og få det til å se useriøst ut. Så må man selvsagt ikke glemme at Elon Musk, eller “The Dogefather” som han spøkefullt kaller seg, har lagt sin foreløpige elsk på Doge. Hvor lenge det varer er det ingen som vet. Doge egner seg dårlig som langtidsobjekt i dagens marked, da den antakelig basert på market cap alene, har tatt ut mesteparten av sitt potensiale og i et bear market vil den sannsynligvis være en stor taper. Korttids er det store tradingmuligheter grunnet dens volatilitet.

Cardano – ADA prøver seg som en konkurrent til Ethereum. Hvor vellykket dette vil bli, gjenstår å se. Kryptoen har hatt god vekst og har en stor market cap og følger resten av markedet nokså jevnt, men trekker seg potensielt kraftig tilbake om markedet kjøler ned. Ikke forvent de store hoppene i et bull market relativt til de andre større kryptoene, men er en god mulighet i et bear market.

Polkadot – En relativt ny token, men et nokså gammelt prosjekt. Polkadot prøver seg også som en konkurrent til Ethereum. Den har sett stor vekst da den traff ganske bra med lansering, rett i det siste syklus gikk mot slutten og dagens bull marked startet. Det er ikke usannsynlig at den har tatt ut mesteparten av sitt potensiale, men vil nok fortsette å følge markedet. Som ADA vil det nok være en god mulighet i et bear market da den antakelig vil trekke seg tilbake om markedet kjøler seg ned.

Litecoin – Litecoin var en av de første forkene av Bitcoin, og har tradisjonelt sett tapt seg i verdi i forhold. Generelt sett løser det ikke noe ingen andre ikke gjør bedre, eller har noen funksjonalitet ingen andre har. En av grunnene til dens plassering på topp er at den er blant de eldste kryptoene. Litecoin tok helt frem til mai 2021 for å slå sin gamle ath fra 2017. Så det faktum bør en sammenligne med andre, da det viser at den ligger langt bak de aller fleste. I et bull market så er det derfor ikke det beste alternativet da den presterer dårlig målt mot andre, men den kan egne seg i et bear market for å spre risikoen. Dårligere enn alternativene som langtidsobjekt, i nåværende form. Men kan være OK for ren trading kortsiktig.

Bitcoin-et-eller-annet som ikke er Bitcoin – Om det er Bitcoin Cash, BitcoinSV, Bitcoin ditt eller Bitcoin datt. Det eneste disse som regel har, er navnet til Bitcoin. Utelukkende for å trekke inn håpefulle investorer som tror den vil nå samme høyde som Bitcoin selv. Det er nokså usannsynlig, og de presterer generelt sett dårlig målt mot Bitcoin. Kan være greie for å spre risikoen i et bear market, men mindre egnet i et bull market opp mot alternativene.

Stellar – XLM er den ideelle organisasjonen Stellar Foundations token. Stellar har som mål å gi bort alle XLM og at flest mulig skal få disse. De er ofte å finne i generøse donasjoner og Stellar jobber mye i utviklingsland med veldedige prosjekter. Som en investering er det derfor vanskelig å spå, men historisk har den hatt enorm økning i bull market, og er derfor et velegnet objekt i bear market.

Safe-ditt og Safe-datt – De såkalte Safecoins, Safemoon og alle dens kloner, har tatt kryptomarkedet med storm. De finnes i hopetall og stadig flere forsøker å kopiere dem. Det er helt umulig å si hva de vil bli om til i fremtiden, men som langtidsobjekter hadde jeg vært veldig forsiktig. De kan derimot være gjenstand for trading pga. volatiliteten, men med påfølgende enorme risiko. Vær varsom med disse, og som med alt annet, ikke sett inn mer enn du vil risikere å kunne tape. Skal du kjøpe deg inn i en av disse, studer market cap nøye før du ser det eventuelle potensialet dersom det er en ny klone. Ettersom det nå eksisterer såpass mange, og de har hatt enorm kortsiktig vekst, finnes det tilsvarende insentiver for hvem som helst å lage nye slike tokens. Gitt at det nå er såpass utbredt er det derfor veldig vanskelig å finne den av disse klonene som eventuelt vil gjøre det stort.


Listen over er bare en liten brøkdel av det en kan investere i, og er valgt ut pga. variasjon, størrelse og forskjellige bruksområder samt investeringsmuligheter.

Er du fullstendig uenig i beskrivelsene og mener dette er riv ruskende galt, så er det ingenting galt med det. Det fine med krypto er, at der det finnes 100 tokens, finnes det minst 101 meninger om disse.

Når du skal investere er det mye en må ta høyde for og mye å lære. Derfor kan det være lurt å begynne med de trygge store før en går inn i mer risikable prosjekter. Ikke vær redd for å spørre en venn eller 3 om din investering, og helt til slutt, husk for all del å ikke investere mer enn du har råd til å tape. Krypto er volatilt og risikoen er høy.

Husk å sjekke Kryptoguiden for mer tips, triks, guider og nyheter. Vi oppdaterer jevnlig med nytt spennende innhold for våre lesere.

Lykke til!

Siste artikler

Kanskje du også liker...