Billig er dyrt? – Hvor bør jeg handle Krypto?

Det vanligste spørsmålet jeg får når det diskuteres Krypto er “hvor bør jeg handle og hvilken børs eller forhandler er best”. Svarene som kommer minner ofte mest om en stillingskrig og det er tydelig at følelser teller mer en fakta. Vi i kryptoguiden har tenkt en stund på hvordan vi skal prøve å lage en guide eller anbefaling som er så nøytral som mulig men stanget litt i veggen. Heldigvis dukket løsningen opp!.

Løsningen kommer fra Sturle i Bitmynt.no han har nemlig sett på en del scenarioer for å se hvilke børser og OTC forhandlere som er billigst.

Disclaimer : Dataene er hentet automatisk fra børsene på samme tidspunkt. Feil i dataene kan ha forekommet.

De 6 børsene og OTC forhandlerene som det er sett på er : Bitmynt, MiraiEX, NBX, Kaupang, BItruption og Handlekrypto. For ordens skyld MiraiEX og NBX er børser mens Bitmynt, Kauphang, Bitruption og Handlekrypto er OTC eller Over the Counter. Forskjellen er at en Børs har åpne ordrebøker og det er kjøper og selger som setter prisen. En OTC forhandler har lukkede bøker og det er forhandleren som setter prisen. Litt som når du handler et brød på Rema1000. Du vet ikke hva Rema betaler for brødet, du vet bare hva du betaler. Slik fungerer en OTC.

Børsene har pr 04.02.2021 disse gebyrene.

Fra bitmynt.no

Tar man utgangspunkt i denne tabellen så vil det være tydelig at MiraiEX er en børs man bør styre unna. Men kanskje sannheten er mer kompleks.

Ved kjøp av 1 Bitcoin i Norske kroner ser man tydelig at Bitmynt er billigst. Men MiraiEX som har høyest gebyr kommer på en tydelig andreplass. Mens man ser de andre børsene og OTC forhandlerene følger ganske nøyaktig samme mønster bare dyrere. Unntaket er NBX som sannsynligvis har såpass lite volum at grafen ikke gir mening.

Fra Bitmynt.no

Ser vi på salg av 1 BTC inkludert gebyr.

Fra Bitmynt.no

Ser vi på prisen man oppnår ved salg så er det langt jevnere med MiraiEX som tar en knepen seier. Igjen ser vi at NBX lagger langt bak sannsynligvis fordi det er lite volum.

Utover handelsgebyr er det spread som avgjør kostnaden. Her er det ofte volum og mer volum som er nøkkelen, evt. om man er en godt etablert OTC forhandler med godt nettverk.

Fra Bitmynt.no

Her ser vi igjen Bitmynt har lavest spread med MiraiEx på en solid andreplass. Bitmynt som en OTC forhandler med veldig godt nettverk og MiraiEX som den børsen i Norge med desidert best volum. Igjen ser vi at NBX får veldig varierende spread som sannsynligvis skyldes lavt volum.

Om vi kjører de samme grafene uten gebyr.

Fra Bitmynt.no

Når gebyret ikke regnes med ser vi jo at MiraiEx er den soleklare vinner. Men dette blir mer en teoretisk øvelse siden MiraiEx kjører gebyr.

Tallene taler egentlig ganske bra for seg selv. Er man børs er Volum king. Uten volum blir det fort mye spread og for en OTC forhandler så er det erfaring og kontaktnett som betyr mest, noe Bitmynt er det tydelig tegn på.

Så da har dere de harde fakta. Grafer og tall er hentet fra Bitmynt.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...