Myntverket: Artikkel 8 – Exit strategi – hvordan ta profitt og gi seg mens leken er god.

Vi opplever for tiden litt trøbbel med publiseringsverktøyet WordPress. Dersom ikke alle bilder har lastet inn, må du scrolle helt ned og så trykke “refresh” for å få lastet inn alle bilder. [/red]

Velkommen til myntverket. Mitt navn er Roger. Hver uke viser jeg deg hvordan man tjener penger på kryptovaluta. Hvis du liker penger – og krypto – så er dette spalten for deg.

En mandag morgen smeller det. Førhandelen på S&P 500 begynte å krenge faretruende allerede søndag kveld. Du registrerte det når du gikk og la deg, men tenkte ikke noe mer over det. Sånt skjer jo hele tiden. Mens du sover kollapser børsene i Asia i et inferno av red candles.

Bitcoin dras med ned. Den suger all luften ut av rommet i kryptomarkedet – før ETH, ADA og resten av myntene tas av dragsuget og RASER nedover i rødt. Du våkner om morgenen og tar mobilen fra nattbordet. Skjermen er full av røde prisvarsler fra krypto appene dine. «…holy shit, for en dip…» tenker du først. Men dette er ingen dip. Det er en fullstendig kollaps. Tradere over hele verden panikkselger beholdningene sine. Store bølger av salgsordre og shorts knuser alt på sin vei. Når snøballen først får jobbet seg opp nok moment er den ustoppelig. Tusen tanker raser gjennom hodet ditt. Stresset river og sliter i kroppen. Klumpen i magen eser som en bolledeig. Du blir tørr i munnen – kald, svett og varm på en gang. «Strong hands, baby» prøver du å si til deg selv. «Bare HODL gjennom dippen» …men stemmen din er tynn og usikker. Noe sånt som dette har du aldri kjent på før.

Jesus christ, prisene bare STUPER nedover. Du prøver å åpne portefølje appen din. Den samme appen som du har sjekket minst 20 ganger om dagen de siste månedene mens kryptobeholdningen din har femdoblet seg i verdi. Men hvorfor er den så treg?! «loading, loading» -men så kom igjen da… kom igjen, din j*#la drittapp! 20 sekunder føles som 20 dager. Appen lagger og lagger før den endelig åpner seg. Synet av saldoen er som et spark i pungen. Hele de siste 3 månedenes profitt er vekk – saldoen bare raser nedover – du ser bokstavelig talt pengene renne vekk mellom fingrene på deg. «Fuuuuuck! -hva er det som skjer?!»

Så slår det deg. Du må selge. Komme deg ut mens du kan. Drit i HODL strategi og is i magen. Dette er ingen normal dip. Dette er dommedag, Black Swan Event, Covid og tredje verdenskrig på en gang. Du må redde stumpene mens det fortsatt er noe igjen. Overføre fra wallet til Binance fort som faen og selge unna før du går i tap. Du hopper ut av sengen. Hvor er walleten? Den har du gjemt. Godt. Slik at ingen skal kunne finne den. Du løper gjennom huset, sparker tærne i ett bordbein på veien og smeller hodet i dørkarmen på vei inn i boden. Du river vekk alt som står i veien – åpner safen, grabber USB walleten, spinner rundt og beiner opp igjen til PC’en. «Logg på Binance» – brukernavn, passord, trenger 2-faktor fuckings Google Autheticator kode – hvor er mobilen?! Hvor hadde du den sist? Du løper rundt i huset og leter – bare for å oppdage at du har den i hånden. Stressnivået er nå helt på maks. Du slår feil kode første gang, men klarer det på andre forsøk. «Kom aaaaan…..»

Du får ikke logget deg inn. Serverne til Binance og resten av kryptobørsene kneler under det voldsomme trykket av livredde kunder som prøver å logge på. Alle er like stresset som deg. Du hamrer på F5 knappen for å prøve å tvinge siden til å laste. Det er like nytteløst som å prøve å kjøpe Playstation 5 på Elkjop.no ved release. Panikken går over i sinne. Du hyler og skriker uforståelige ting til PC’en, river deg i håret, slår i veggen – men ingenting nytter.

Når du endelig klarer å logge deg inn – seks timer senere – er det for sent. Markedet har rast gjennom hele dagen før det flatet ut på et bunn-nivå milevis under der du kjøpte deg inn. Sinnet går nå over i sorg og fortvilelse. Sparepengene som du begynte med, er det bare smuler igjen av. Du var forsiktig i starten, lyttet til det folk sa om å ikke satse mer enn du kunne tåle å tape. Men når du så at dette bare gikk oppover, peiset du inn mer og mer penger. Feriepengene, sparekontoen til ungene, bufferkontoen du skulle pusse opp badet med til våren – alt du fikk tak i satte du inn. Familien var skeptisk – men du var så skråsikker at du bare avfeide dem som negative no-coiners og ba dem vente og se. Hvordan skal du klare å se dem i øynene nå?

Historien ovenfor er løselig basert på hendelser som har skjedd før – og som med stor sannsynlighet – vil skje igjen. Hvis du ble urolig av å lese den så har jeg oppnådd det jeg ville. Selv om vi er midt i et saftig bullrun og ting går så det suser om dagen, så har du godt av en liten wake-up call. Altfor mange nybegynnere stuper med hodet først inn i krypto, uten å ta innover seg risikoen som ligger i markedet. De aller færreste har en klar exit strategi.

Før vi fortsetter vil jeg du skal vite at jeg ikke er noen finansrådgiver. Men når det kommer til de tingene vi skal snakke om i dag, tviler jeg på at du finner en finansrådgiver som kan gi deg noe bedre input enn meg uansett.

Sykluser i kryptomarkedet

.hvor er du på dette kartet i dag?

I den grad man kan lage pålitelig statistikk ut av noe som bare er 12 år gammelt – så viser historien oss at den gjentar seg om og om igjen. Bitcoin var først, er eldst og størst, og all annen krypto måles opp mot den. På godt og vondt. Jeg går ikke i dybden på Bitcoin halving cycles i dag, det kan du lese mer om her:

https://www.investopedia.com/bitcoin-halving-4843769

Men kort fortalt, hersker det en ganske allmenn overbevisning om at oppturen vi befinner oss i pr i dag (19.03.2021) kommer til å nå toppen i september. Da vil markedet snu – opptur vil bli til nedtur – og markedet vil gå inn i en voldsom korreksjon.

De mest optimistiske blant oss mener at vi kommer til å gå klar denne gangen. At det ikke blir noen nedtur. De mest pessimistiske blant oss mener at toppen allerede er nådd og at nedturen allerede er i full gang. Så, hvem skal du høre på?

Vel, optimist eller pessimist – så lenge det er en teoretisk mulighet for at vi får en ny nedtur blir det naivt å tenke at «det skjer ikke» Hvis du er en langsiktig HODLER med minst 10 år perspektiv på investeringene dine og driter i hva som skjer i det korte løp, kan du trygt logge av og tenke på noe annet. Vi snakkes i 2031.

Men hvis du – som mange av oss andre – har et kortere perspektiv og ønsker å komme deg ut mens leken er god, blir du fint nødt til å ta stilling til hvilken vei markedet kommer til å gå. Problemet med et slikt forhåndsvarslet kræsj er at det fort blir en selvoppfyllende profeti. Hvis alle tror på det og begynner å selge unna tidlig for å komme seg ut, vil dette med stor sannsynlighet sette i gang selve kræsjet. Snakk om ond sirkel. Hvis det blir tilfelle vil du heller selge 2 måneder for tidlig – enn 1 dag for sent.

Exit strategi

De av leserne som har fulgt mitt eksempel de siste månedene, sitter nå med fin profitt. Jeg får hyggelige tilbakemeldinger om både 2x – 3x – og 4x av opprinnelig innsats. Godt jobbet, gutter og jenter. Det gleder meg å se at dere tjener penger på krypto.

Det som går igjen, er at dere lurer på om / når dere skal cashe ut – og i så tilfelle, hvordan dere best kan lage en plan for det. Da vi alle har forskjellige perspektiver og tidsrammer på investeringene våre, er det vanskelig å komme opp med en «one size fits all» løsning. Men jeg skal ta for meg en variant som de fleste nok vil kunne ha god nytte av.

  1. Sett et klart definert mål for investeringene dine.

Hva var tanken når du gjorde det første innskuddet? Hadde du et håp om å doble pengene dine? Tredoble dem? Uansett hva planen var, evaluer den på nytt nå – uten å bli for grisk – og få den ned på papiret. Vi sier for enkelthets skyld at vi går for en 3x – en tredobling av den opprinnelige innsatsen. Det gir oss følgende modell: 1/3 = innsats. 1/3 = profitt. 1/3 = profitt.

  1. Ta ut den opprinnelige investeringen din når målet er nådd.

Dette vil gjøre det mye enklere å ha is i magen i tiden som kommer. Så lenge du har berget ut igjen det du begynte med, er resten rent overskudd. Man får et mye mer avslappet forhold til penger man ikke har jobbet og slitt for. Når dagen er kommet og du har tredoblet investeringen din – selg unna 1/3 til USDT eller FIAT og ta dem av bordet. Invester i eiendom eller sitt med cash – samme det – så lenge du får ut igjen det du gikk inn med. Den psykologiske effekten av dette vil du få stor nytte av siden.

  1. Vurder om du skal sitte lengre ved bordet

Nå sitter du igjen med 2/3 som er ren profitt. Hvis du vil ut mens leken er god: selg unna til USDT eller FIAT og ta dem av bordet. Alternativt gjør du en markedsanalyse og bestemmer deg for om du vil sitte ved bordet en stund til mens oppturen fortsatt varer. Du kan alltids leke stol-leken med resten av oss til musikken stopper å spille, men vær obs på at du fort kan ende med å gå på ræv på gulvet, om alle stolene er tatt når det skjer.

  1. Vurder om du skal la 1/3 stå videre uansett om markedet kræsjer eller ikke.

Det er alltids en mulighet for at optimistene faktisk har rett. At vi nå er inne i en supersyklus som fortsetter oppover i det uendelige uten stans. Personlig synes jeg dette høres vel sprekt ut. Men sett i et langt nok perspektiv vil det uansett lønne seg å HODLE i det lange løp. All tidligere markedsanalyse viser at i et langt nok perspektiv lønner det seg å stå ved investeringene sine. Vær imidlertid obs på at BTC er den eneste mynten jeg føler meg sikker på er der om 10 år. Alle de andre myntene er høyst usikre investeringsobjekter som kan finne på å gå til 0 i verdi.

  1. Vurder om du skal satse på å kjøpe dippen.

Hvis pessimistene får rett kræsjer markedet tradisjonen tro til høsten. Når dette etter hvert flater ut og bunnen er nådd er det igjen billigsalg på mynt. Hvis du da sitter med USDT eller FIAT på hånd kan du kjøpe deg inn igjen og vente på neste opptur. Den blir potensielt meget lønnsom for dem som soper opp mynt når prisene er på bunnpunktet.

Oppsummering

Personlig kjører jeg strategien ovenfor med alle variabler. Når målet mitt for 2021 er nådd, gir jeg meg mens leken er god og tar pengene av bordet. Den opprinnelige investeringen min blir satt tilbake der den kom fra. Noe av profitten skal få stå videre – uansett hva som skjer – mens noe blir stående i påvente av billigsalg på mynt. Siden jeg ikke er noe mer synsk enn dere er – liker jeg å holde alle muligheter åpne. Minus muligheten for å gå ned med flagget til topps, så klart.

Pass på at dere ikke blir for griske og venter for lenge med å ta profitt. Det har det med å straffe seg i lengden. Sann mine ord.

Helt til slutt vil jeg komme med en liten advarsel til dere som følger YouTubere som setter «sikre» prognoser for når oppturen er over for denne gang.

Vi som vokste opp med Hip-Hop på 90 tallet vet godt hva en hypeman er.

Tenk dere at vi er på et fotballstadion med 90.000 mennesker og ser en kamp som er ferdig klokken 16.00. Det blir trangt i døren når alle skal ut samtidig. De som er smarte bestemmer seg gjerne for å gå før kampen er ferdig.

Rose Bowl Arena – kapasitet: 91.136 mennesker

Men hvor mange er det egentlig som tror de er smarte? Og hvor tidlig må man egentlig gå for å komme seg ut før det blir kø?

Der tenker jeg dere fikk noe å tenke på til neste uke.

Da skal vi se nærmere på hvorfor cash alltid utgjør den største posisjonen i min portefølje, og hvorfor dette er viktig for å gjøre det skarpt innen trading.

Vi sees.

Forfatteren tilbyr privat coaching over TEAMS (videosamtale) for både nybegynnere og viderekommende. Forespørsler sendes til roger@relicon.no

Siste artikler

Kanskje du også liker...