Kryptoguidens affiliatepolicy

Kryptoguiden bruker affiliatelenker i mange av våre annonser og enkelte artikler. Det er slik vi tjener penger på driften av nettstedet. Vi ønsker å spille med åpne kort om dette, så du skal kunne føle deg trygg på det redaksjonelle innholdet. Vårt løfte til deg er dette:

  • Vi vil aldri anbefale et produkt til deg som vi ikke selv har testet og oppriktig mener at kan være nyttig for våre lesere.
  • I innholdsmarkedsføringen vil vi alltid ha både en affiliatelenke og en lenke uten affiliatekode. Begge deler vil merkes tydelig.

Hva er et affiliateprogram? Et affiliateprogram er kort fortalt et verveprogram. Mange virksomheter bruker dette som et supplement til den øvrige markedsføringen sin. Programmet åpner for at eiere av nettsteder kan registrere seg som affiliate av den aktuelle virksomheten, og deretter får tildelt unike affiliatelenker som de kan markedsføre overfor sine lesere. Dersom noen trykker på affiliatelenken og kjøper produktet eller tjenesten som virksomheten selger, får affiliaten en provisjon av dette. Denne provisjonen kan være enten en fast sum per salg/registrering eller en prosentandel av kjøpesummen. Dersom virksomheten selger abonnementstjenester, er det også mulig for affiliaten å få provisjon av medlemsavgiften så lenge kunden abonnerer. Affiliateprogrammer har eksistert helt siden internett ble allemannseie på midten av 90-tallet. Amazon var blant de første til å starte dette og driver fortsatt sitt program. I Norge eksisterer og har det eksistert en rekke slike programmer med aktører som Norwegian, Bokkilden og flere. Utgjør det noen forskjell for meg dersom jeg kjøper gjennom en affiliatelenke fremfor å gå direkte inn på selgerens nettsider? Nei! Alle virksomheter fastsetter marginer for sine produkter, altså hvor mye de ønsker å tjene per salg. Dersom virksomheten har et affiliateprogram, vil de ikke øke prisen for kunden, men snarere gi sine affiliates en andel av overskuddet per salg. I praksis har det derfor ikke noe å si for deg, utover at det registreres at du har kjøpt gjennom en affiliatelenke. Dette gjøres for å beregne provisjonen. Det kjøpsrettslige forholdet vil fortsatt være mellom deg og kjøper, og det påvirker ikke dine rettigheter eller plikter at du kjøper noe gjennom en affiliatelenke. Det er likevel verdt å bemerke at enkelte affiliateprogrammer legger en cookie på enheten din, slik at dersom du ikke kjøper produktet eller tjenesten med én gang, men venter noen uker, vil fortsatt affiliaten få provisjon for salget. Hva med markedsføringsloven? Affiliateprogrammer er ikke i strid med markedsføringsloven. Kravene til affiliates er de samme som når virksomheten som driver affiliateprogrammet annonserer på egenhånd. Det vil blant annet si at det skal fremkomme tydelig av annonser og innholdsmarkedsføring at dette er sponset innhold, og hvem som er annonsør. På denne måten skal du kunne vite om det du leser er rendyrket redaksjonelt innhold eller en blanding av redaksjonelt innhold og innholdsmarkedsføring. Jeg har spørsmål eller vil klage på markedsføringen deres Dersom du har spørsmål, kan du kontakte oss direkte. Du har også mulighet til å kontakte Forbrukertilsynet dersom du mener vi opptrer i strid med markedsføringsloven. Publisert: 01.02.21